Több migráns csoport is megpróbált illegálisan az EU területére lépni

 

A bosnyák, a horvát és a magyar határon is nagy volt a forgalom az elmúlt napokban. Több migránscsoport is megpróbált illegálisan az unió területére lépni. A határokat azonban nemcsak nálunk, hanem például Horvátországban is rendőrök ezrei védik. Az EP-választás után vehet új irányt az európai politika Bakondi György belbiztonsági tanácsadó szerint – közölte az M1 Híradója.

Bosznia-Hercegovinába a jó idő beköszöntével az eddiginél is több bevándorló érkezik. A Szarajevó és Bihács közötti vonatokra minden nap száznál is többen szállnak fel. A határhoz közeli települések környékéről pedig naponta tucatnyian indulnak el Horvátország felé. A hatóságok azonban megnehezítik a dolgukat, folyamatosan védik a határokat.

A Híradó bemutatott egy felvételt, mely Bihács közelében készült a napokban: egy férfi először megpróbálta kinyitni egy kocsi ajtaját, de miután nem sikerült, ütni kezdte a piros lámpánál várakozó járművet. A helyiek továbbra is azt mondják, naponta érik őket atrocitások. Bosznia-Hercegovinából a hatóságok két migránst a napokban kiutasítottak, mivel kiderült róluk, hogy több bűncselekménnyel is kapcsolatba hozhatók. Ügyük lezárásáig a szarajevói zárt befogadóközpontban helyezték el őket.

A migrációs nyomás erősödésére szerdán a horvát parlamentben is felhívták a figyelmet. Andrej Plenkovic kormányfő úgy fogalmazott: tény, hogy a balkáni útvonalon egyre több migráns indul meg Bosznia-Hercegovina felé, így a horvát határ is egyre nagyobb nyomásnak van kitéve. Hozzátette: a hatóságok mindent megtesznek a lakosság biztonságáért: Horvátországot 6500 rendőr védi a nap 24 órájában a teljes határszakaszon. 

A fokozott határvédelemre Magyarország határán is szükség van. Éjszaka csak Bács-Kiskun megyénél több csoportot is megállítottak a rendőrök, huszonhárom határsértőt kísértek vissza a biztonsági határzárhoz. Délután Röszkénél, egy teherautóban megbújva találtak pakisztáni és afgán férfiakat.

Vissza kell térni a külső határok védelméhez

Az európai parlamenti választások után remélhetőleg más irányt képviselő erő kerül többségbe, és változás lesz az európai politikában – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György leszögezte: vissza kell térni a külső határok védelméhez és a nemzetállamok Európájához. A főtanácsadó az unió migránskártya programját is a kudarcok közé sorolta. Az ENSZ és az EU támogatásával osztott névtelen bankkártyákról nemrég derült ki, hogy nemcsak a Görögországban, hanem a Törökországban regisztrált bevándorlók is kaphattak bankkártyákat, függetlenül attól, hogy elbírálták-e a menedékkérelmüket vagy sem.

Bakondi György szerint a migránskártyaprogram számos kérdést felvet, amelyekre mostanáig sincs válasz. Továbbra sem tudni például, hogy miként ellenőrzik azokat, akik ilyen kártyát kaptak, így azt sem tudni, hogy milyen nagyságrendben fedezte például a terrorcselekménnyel gyanúsított Hasszán F. utazásait.

A címlapfotó illusztráció.