Nyomozást rendelt el egy lengyel ügyész a Júdás-égetéssel kapcsolatban

 

Nyomozást rendelt el egy lengyel ügyész a nagypénteki pruchniki Júdás-égetéssel kapcsolatban. A délkelet-lengyelországi városban több év után felújították a katolikus egyház által is tiltott Júdás-égetést, mint húsvéti rituálét.

Az ügyész azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert szerinte a bábut, amelyen a rituálét végrehajtották, haszid zsidóként tüntették fel, ugyanis fekete kalapot tettek a fejére, és ortodox stílusú gyűrűket festettek az ujjaira, amik a haszid zsidó viselet kellékei – közölte a Politico.

„Megnéztem az esetről készült felvételeket az interneten, és úgy vélem, a rituálé potenciális gyűlöletbeszéd-elemeket tartalmaz” – közölte Agnieszka Kaczorowska körzeti ügyész, hozzátéve, hogy a vizsgálat legalább két hónapot vesz majd igénybe, és kezdetben a szertartáson részt vevők személyazonosságának azonosítására koncentrál.

Wacław Szkoła, Pruchnik polgármestere szerint a szervezők nem kaptak engedélyt az önkormányzattól, és rendkívül felelőtlennek nevezte a gyermekek bevonását a szertartásba.

A polgármester arról biztosította a közvéleményt, hogy az eset nem ismétlődhet meg a városban.