Robbantásos merényleteket követtek el keresztény templomok és szállodák ellen Srí Lankán

 

Egymás után nyolc robbanás is történt húsvétvasárnap Srí Lankán, a fővárosban, ezek közül a legutóbbi egy északi peremkerületben. Korábban három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. Meghalt 207 ember, a rendőrségi források újabb közlése szerint jelenleg a sebesültek száma 450. Hatósági források közölték, a halottak közt holland, kínai és portugál állampolgár is van.

A legfrissebb értesülések szerint őrizetbe vettek hét embert vasárnap ColombóbanA rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

Korábban azt írták, hogy a halálos áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van. A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. A People’s Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban.

Az indiai hatóságok megerősítették a Hszinhua kínai hírügynökség értesülését, miszerint a halottak között egy indiai nő is van.

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 27 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

Srí Lankán a polgárháború 2009-es vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak feszültségek és kisebb atrocitások.

Hat robbantás szinte egy időben történt, egy hetedik, illetve nyolcadik órákkal később. A védelmi minisztérium megállapította, hogy terrorista támadás történt, és a miniszter közölte, hogy a hatóságok már tudják, kik követték el a robbantásokat. A tetteseket kézre fogják keríteni – tette hozzá. Hét gyanúsítottat már el is fogtak.

Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban, és egy eddig meg nem határozott épületben.

A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

A templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. A sebesültek között sok a súlyos, sőt válságos állapotú – közölték kórházi források.

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel – közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. A másik három fővárosi szálloda a Shangri-La Colombo, a Kingsbury és egy vendégház Dehivela peremkerületben. Az egyelőre nem világos, hogy a szállodai merényletekben hányan haltak meg összesen, Dehiveléban ketten.

Az egyik megrongálódott templom Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 207-an életüket vesztették, és több mint 400-an megsebesültek. (Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara)e

A nyolcadik robbantás a főváros egyik északi peremkerületében, Orugodavatta (más forrás szerint Dematagoda) helységben történt, egy meg nem nevezett épületben, és három rendőr lett az áldozata. Ezt és két korábbi robbantást is öngyilkos merénylő követte el a rendőrség közlése szerint.
Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát, és a tanácskozás végeztével a kormány országos kijárási tilalmat rendelt el helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 órányi időtartamra, valamint felfüggesztette a közösségi média működését.

A kormányfő aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének.


Templomokat és szállodákat ért robbantásos támadás Srí Lankán

A merényletek hatására minden húsvéti szertartást töröltek az országban – jelentette be a Srí Lanka-i katolikus érsekség.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. Mintegy kétszáz különböző kis keresztény közösség van még az országban, amelyeket összefog egy ökumenikus szervezet (NCEASL).

A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

Megdöbbentette a helyieket a Srí Lanka-i robbantássorozatmondta el egy odakint élő magyar nő az M1-nek, hozzátéve: mindenki segíteni próbál a sérülteken.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró a köztelevízióban azt mondta: a magyar turisták körében is kedvelt úticél Srí Lanka, 2010 óta ötszörösére nőtt az oda látogató magyarok száma és évente nagyjából négyezer magyar turista keresi fel. Hangsúlyozta: váratlanul érhette a helyi hatóságokat a mostani támadássorozat, mert az elmúlt években nem volt hasonló merénylet Srí Lankán.

A kereszténység elleni szervezett és alaposan kitervelt dzsihadista támadásról beszélt a srí lankai támadással kapcsolatban Georg Spöttle bizotnságpolitikai szakértő az M1-en. A Nézőpont Intézet munkatársa rámutatott: a robbantások célpontjai mind olyan templomok és hotelek voltak, amelyek a keresztény, nyugati turisták által kedvelt helyszínek.

Jól átgondolt, megszervezett támadássorozatot követtek el Srí Lankán, és lehet, hogy még nincs vége – ezt már Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő mondta az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Az áldozatok hozzátartozói egy kórházban Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én (Fotó: MTI/AP/Eranga Jayawardena)

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak.

Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.
A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban elítéli a keresztény közösséget sújtó, Srí Lanka-i aljas támadásokat – közölte a KKM. A közleményben azt írták: a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről, az iszonyú támadásokat a leghatározottabban elítéli.

Több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet – tette hozzá a minisztérium.

A KKM kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak. „Legmélyebb együttérzésünkről biztosítjuk az áldozatok családjait és a sérülteket” – áll a KKM közleményében.

(Fotó: EPA/M.A. PUSHPA KUMARA)

Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője szintén elítélte a robbantásos merényleteket. Egyúttal valamennyien együttérzésüket, illetve részvétüket nyilvánították az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Hagyományos húsvétvasárnapi beszédében Ferenc pápa azt mondta: „együttérez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell”.

Megdöbbentő üzenetük van a húsvéti Srí Lanka-i merényleteknek, hiszen a távoli földrészen történtek az egész világ keresztényei ellen is irányultak – közölte a KDNP.

A kisebbik kormánypárt azt írta: ezek a merényletek is alátámasztják a szomorú tényt, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás, minden öt olyan ember közül, akit a vallása miatt üldöznek, négy keresztény. Kiemelték: a kereszténydemokraták elutasítják az erőszak minden formáját.

„A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, a megváltás és a feltámadás örömhírét hirdeti. A brutális támadások emlékeztessenek mindenkit arra, hogy együtt kell fellépnünk az értelmetlen, mások szabadságát korlátozó terrorral szemben!” – áll a KDNP közleményében, amelyben a párt kifejezte együttérzését a hitük megvallása közben meghalt áldozatok családjának.

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozattal kapcsolatban az M1-nek.

A miniszter hangsúlyozta: mélységesen elítélik ezt a támadást, amely ismét bebizonyította, hogy a terrorszervezetek támadásainak kiemelt célpontjává váltak a hívők közösségei, ezen belül is elsősorban a keresztények. Szijjártó Péter együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait.

Elmondta, hogy a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható.

Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Srí Lanka-i kormányfőnek a szigetországban húsvétvasárnap végrehajtott, sok áldozatot követelő robbantásos merényletek miatt küldött részvéttáviratában.

A miniszterelnök a Ranil Vikremeszinghének küldött – és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár által az MTI-hez eljuttatott – részvéttáviratban azt írta, hogy mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesült a „gyalázatos  terrortámadásokról”.

„A magyar nép nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánok annak a több száz embernek, aki ezekben az aljas támadásokban sebesült meg” – írta Orbán Viktor. „A gyász e nehéz óráiban gondolatainkban és imáinkban a Srí Lanka-i nép mellett vagyunk” – tette hozzá.

A Szent Sebestyén-templom megrongálódott belseje Srí Lanka fővárosában, ahol robbantásos merényleteket követtek el templomok és szállodák ellen április 21-én, húsvétvasárnap (Fotó: MTI/EPA)

Magyarország minden polgára nevében őszinte részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a Srí Lankán húsvétvasárnap szállodák és katolikus templomok ellen elkövetett robbantásos merényletekben elhunyt ártatlan emberek hozzátartozóinak és barátainak a Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött részvéttáviratában.

A köztársasági elnök mielőbbi felépülést kívánt annak a több száz embernek, aki megsebesült „az aljas támadásokban”.

Elfogadhatatlannak nevezte Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, hogy bár a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja és a keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel, „a nemzetközi szervezetek és az emberi jogi fórumok némán, cinkosan hallgatnak erről a tényről”.

Az államtitkár a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat nyomán kiadott, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel és őszinte megdöbbenéssel értesült a keresztényeket ért újabb terrortámadásról.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát fájdalommal tölti el, hogy a húsvét nem múlt el terrortámadás és keresztények elleni atrocitás nélkül, imádkozik az áldozatokért és családjukért – közölte Veres András, a testület elnöke a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat kapcsán az MTI-vel.

A győri megyéspüspök közleményében azt írta, szomorúan értesültek a történtekről.  „A feltámadt Krisztusban való hittel imádkozunk az áldozatokért, valamint családjaikért és kérjük a mindenható Istent a béke ajándékáért” –  fogalmazott Veres András.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter terrortámadásnak nevezte és a leghatározottabban elítélte a Srí Lankán szállodák és keresztények templomok ellen húsvét vasárnap elkövetett merényleteket.

A miniszter az Egyesült Államok nevében részvétét fejezte ki a meggyilkoltak családtagjainak és barátainak és gyors felgyógyulást kívánt a sebesülteknek. Megerősítette az amerikai sajtóban korábban megjelent információkat, miszerint a terrortámadásoknak amerikai áldozataik is vannak.