Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Srí Lankán

 

Kétszázhétre emelkedett a robbantásokban meghaltak száma Srí Lankán – közölték a hatóságok vasárnap, hozzátéve, hogy a halottak közt holland, kínai, török és portugál állampolgár is van.

Rendőrségi források újabb közlése szerint a sebesültek száma 450.

A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van.

A Srí Lanka-i külügyminisztérium értesülései szerint három brit, illetve két brit-amerikai kettős állampolgárságú ember vesztette életét a merényletekben.

A People’s Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban.

Az indiai hatóságok megerősítették a Hszinhua kínai hírügynökség értesülését, miszerint a halottak között egy indiai nő is van.

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 27 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

A Srí Lanka-i kormány az ország több pontján templomok és szállodák ellen húsvétvasárnap elkövetett robbantások miatt kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is.

Srí Lankán a polgárháború 2009-es vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak feszültségek és kisebb atrocitások. A keresztények panaszkodnak arra, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket.

Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. Volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muzulmánok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.