Újabb ebolás betegeket kezelő központot támadtak meg Kongóban

 

Megtámadtak egy ebolás betegeket kezelő egészségügyi központot szombaton a Kongói Demokratikus Köztársaságban, mindössze órákkal azt követően, hogy egy másik ilyen klinikát is támadás ért – közölte Patrick Kambale Tsiko, Butembo városának alpolgármestere.

Tsiko az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: egy  milícia machetékkel felfegyverzett tagjai próbálták felgyújtani a Katwa térségében található központot. A létesítményt őrző katonák és rendőrök egy támadóval végeztek, ötöt pedig elfogtak.

Az előző nap is megtámadtak egy ebolás betegeket ápoló kórházat Butembóban, az incidensben az elkövetők megöltek egy kameruni járványügyi szakembert, aki az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) dolgozott. Tsiko a történtekkel kapcsolatban szemtanúkra hivatkozva elmondta: a támadók tévesen külföldieket vádoltak meg a halálos vírus behurcolásával a térségbe.

A térségben aktív fegyveres csoportok és az ebolás betegeket kezelő központokat ért rendszeres támadások miatt az egészségügyi dolgozóknak eddig nem sikerült megfékezniük a járvány terjedését.

Ezenkívül az orvosok iránti bizalmatlanság és a helyi közösségek vezetői által terjesztett téves információk sokakat arra késztettek az afrikai ország keleti felében, hogy elutasítsák az oltásokat. Felix Tshisekedi elnök kedden arról próbálta meggyőzni a lakosságot az ebolajárvány sújtotta térségben, hogy a betegség valóban létezik, és próbálta rábírni őket, hogy bízzanak az egészségügyi alkalmazottakban.

A legutóbbi adatok szerint körülbelül 1300-an fertőződtek meg a vérzéses lázzal járó vírussal, és több mint 855-en haltak meg a fertőzés következtében.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, az ebola elleni fellépésben így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz.

A címlapfotó illusztráció.