V4NA: Lopott videóval kampányol Sargentini

 

Alapvető szerzői jogi és büntetőjogi jogelveken átgázolva készített és tett közzé egy propagandaanyagot Judith Sargentiniről a holland GroenLinks, vagyis a Baloldali Zöldek párt.

A V4NA Nemzetközi Hírügynökség szerint a GroenLinks, vagyis a Baloldali Zöldek Judith Sargentiniről közelmúltban megjelent videója hemzseg a jogsértésektől, a holland baloldali párt egy olyan összevágott propagandaanyagot tett közzé, amelyben forrásfeltüntetés és felhasználási engedély nélkül használt fel több magyar médium, így a magyar köztévé archívumába tartozó, szerzői jog által védett videóanyagot.

A V4NA Nemzetközi Hírügynökség pénteken este azt írta: azért, hogy a filmben a lopást leplezzék, próbálták kitakarni a logókat.

Emlékeztetnek: alapvető nemzetközi jogelv, hogy a más által készített videók szerzői jogvédelem alatt állnak, és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonos írásbeli engedélyével és nevének forrásként való megjelölésével lehetséges.

Az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély és díjfizetés nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videóanyagok felhasználását.

„Sargentini pártja, a Baloldali Zöldek természetesen az írásbeli engedély beszerzése és a felhasználási díj megfizetése helyett a propagandaanyagukban felhasznált videofelvételeken – nem sok sikerrel – megpróbálták kitakarni a bevágott videofelvételekről a Magyar Televízió csatornáinak logóit, és mellőzték a forrás feltüntetését” – írták.

Hozzáteszik: a Baloldali Zöldek a magyar büntető törvénykönyv szerint olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak, amely miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat.

A nyíltan bevándorláspárti képviselő két évvel ezelőtt kezdett jelentést készíteni Magyarországról az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel-és igazságügyi bizottság (LIBE) megbízásából. A jelentés végéhez csatolt konzultációs listából kiderült, hogy egyéves munkája alatt szinte kizárólag ellenzéki sajtóorgánumokat és Soros Györgyhöz köthető, valamint a migrációt támogató szervezeteket kérdezett meg.

A holland politikus Magyarországi látogatáskor sem akart válaszolni az M1 kérdésre, hogy pontosan milyen szempontok alapján készíti a jelentést. Judith Sargentini a filmben ugyanakkor arra kitér, hogy őt ittlétekor – szerinte – egy óra után kitessékeltek a Külügyminisztériumból, és egy másik kijáraton át vezették ki, mint ahol bement.

„A videó tele van valótlanságokkal, Judith Sargentini pedig ismét megtámadta Magyarországot”így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Judith Sargentini egyébként nehezményezte azt is, hogy őt az utcán újságírók kérdezték. Menczer Tamás erre azt mondta: ez azért furcsa, mert eddig ő aggódott a magyarországi sajtószabadsággal kapcsolatban. Vagy ebbe az már nem tartozik bele, hogy őt is lehet kérdezni?