Jézus kereszthalálára emlékezett a keresztény világ

 

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékeznek a keresztények. A templomokban nem mutatnak be szentmisét és a harangok sem szólnak. Rómában öt órakor kezdődött a szertartás. Jeruzsálemben idén is több ezren vettek részt a nagypénteki megemlékezésen. A Via Dolorosa – a mintegy másfél kilométer hosszú fájdalmak útja – a keresztények számára az egyik legfontosabb zarándokút – hangzott el az M1 Híradójában.

A hűvös idő ellenére több ezren járták végig nagypénteken Jeruzsálem Óvárosában Jézus utolsó útját. A hagyomány szerint Jézus itt, a Via Dolorosán, vagyis a Fájdalmak útján vitte végig a keresztet az ítélet helyszínétől a keresztre feszítéséig.

A barna és fekete öltözéket viselő szerzetesek és a zarándokok egyházi dalokat énekelve vonultak a mintegy másfél kilométer hosszú Via Dolorosán. Néhányan Jézus szenvedésével azonosulva keresztet vittek a vállukon. Mások csendben imádkoztak a stációknál, amelyek az ítélet helyszínétől a jeruzsálemi Szent Sír templomig vezetnek. A hagyomány szerint Jézust itt temették el.

A Vatikánban, a Szent Péter bazilikában délután ötkor kezdődött a szertartás. Ferenc pápa piros színű ruhát viselt, amely Krisztus vértanúságát jelképezi. A szertartás előtt arcra borult a bazilika főoltára előtt és csendben imádkozott.

A nagycsütörtöki szertartás után elviszik a Jézust jelképező oltári díszeket. Az üres oltár a Golgota-hegy sziklatömbjét jelképezi, ahol a hagyomány szerint Jézust keresztre feszítették, majd eltemették.

A katolikus egyházban ezen a napon nincs szentmise. A templomokban általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak, a Biblia szerint ugyanis Jézus ebben az órában halt meg.