A portugál elnök lerótta kegyeletét a madeirai buszbaleset áldozatai előtt

 

Lerótta kegyeletét pénteken Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a 29 halálos áldozatot követelő madeirai buszbaleset áldozatai előtt a sziget székhelye, Funchal közelében történt szerencsétlenség helyszínén. A baleset halálos áldozatainak mindegyike német állampolgár volt.

Az államfő koszorút helyezett el a Canico nevű kisvárosban, ahol a baleset történt.

Rebelo de Sousa a helyszínen újságíróknak adott nyilatkozatában felidézte, hogy a mentők gyorsan és hatékonyan léptek fel, amiért – állítása szerint – Frank-Walter Steinmeier német kollégája háláját fejezte ki a német nép nevében előző napi telefonbeszélgetésük során. A portugál elnök emlékeztetett arra, hogy a mentési munkálatok kevesebb mint egy óráig tartottak.

A madeirai buszbaleset miatt hirdetett háromnapos gyász keretében Rebelo de Sousa több ceremónián is részt vesz Funchalban, a sérültekhez is ellátogat.

A turistabusz szerdán borult fel a Portugáliához tartozó Madeira szigetén. A baleset helyi idő szerint szerda este fél hétkor történt. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a buszon ötvenhatan utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról, egy domboldalon lezuhant, és egy éppen üresen álló ház tetejébe csapódott.

Huszonnyolc ember a helyszínen, további egy a kórházba szállítását követően vesztette életét. Mint a helyi hivatalos források megerősítették, a jelenlegi 16 sérült közül 14 német, további kettő – a busz- és az idegenvezető – portugál. A sérültek közül ketten súlyos, de nem életveszélyes állapotban vannak.

A buszbaleset áldozatainak emlékére a madeirai regionális kormány csütörtöktől szombatig háromnapos gyászt rendelt el. A gyász idején félárbocra engedik a nemzeti lobogókat az állami intézmények épületein.

A portugál ügyészség eközben folytatja a baleset okainak kivizsgálását. A helyi média szerint a sofőr alkoholtesztje negatív lett, és inkább a jármű lehetséges műszaki meghibásodására gyanakodnak a szerencsétlenség okaként. A helyi hatóságok szerint az autóbusz viszonylag új volt, mindössze hat éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat nem mutatott ki hibát a járműben.