A műkincsek kilencven százalékát sikerült kimenteni

 

Franciaország a Notre-Dame oltásában részt vevő tűzoltók előtt tiszteleg. Nekik köszönhető, hogy Párizs és a világ egyik ikonikus épülete megmenekült a teljes pusztulástól. Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palotában fogadta a tűzoltókat, tiszteletükre koncertet adnak a francia fővárosban.

Három nap telt el a tűzvész óta, egyre több részlet derül ki az oltás körülményeiről, illetve a tűzoltók emberfeletti munkájáról. Az M1 párizsi tudósítója elmondta: Párizsban a csütörtöki nap a megemlékezésről szól. A francia elnök háromszáz, a tűzoltásban részt vett hatósági személyt fogadott, köztük 250 tűzoltót, a vöröskereszt, a mentők és a rendőrök képviselőit. A hatóságok emberfeletti erővel küzdöttek a lángok megfékezéséért.

Körülbelül 10-15 percen múlt, hogy nem égett le teljesen a katedrális – jelentette a tudósító.

Hozzátette: a tűzoltókat ünnepli ma Párizs, és koncertet is adnak a tiszteletükre. Később színészek olvasnak fel Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című művéből, amelyben az író a megtörtént tűzvészhez hasonló eseményeket írt le.

A tudósító elmondta, Emmanuel Macron elnök a tervek szerint öt éven belül szeretné újjáépíttetni a székesegyházat. Szakértők ugyanakkor kevésnek tartják az ötéves határidőt, sokak szerint ugyanis több mint tíz év kellene a megfelelő helyreállításra. Macron vélhetően valamilyen egyszerűbb megoldást javasolt az újjáépítésre, mint a szakemberek.

A műkincsek 90 százalékát sikerült megmenteni 

A műkincsek és ereklyék 90 százalékát sikerült kimenteni a párizsi Notre-Dame-ból, a pusztító lángok elől biztosítási szakértők közlése szerint. Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott – mondta Michel Honoré kártérítési szakértő, aki az egyik érintett biztosítótársaság megbízásából ellenőrizte a Notre-Dame kincseit. „A terv tökéletesen működött, ezért nem akkora a veszteség, mint amekkora lehetett volna” – tette hozzá.

A székesegyházban 1000-1200 tárgyat őriztek nagy értékű kelyhektől kezdve történelmi jelentőségű egyházi öltözékeken át nagy méretű festményekig. A segítséget nyújtók élőláncot alkotva mentették a pusztító lángok elől a tárgyakat.

„Az első biztonságba vitt darabok között volt a keresztről származó töviskorona és a szögek. A lista elején álltak, és előírás szerint azokat hozták ki először” – mondta Honoré. A katedrális legtöbb nagy méretű festménye első ránézésre érintetlen, a jövőben restaurátorok vizsgálják meg őket, hogy a korom, a füst vagy az oltóvíz miatt nem érte-e kár a műkincseket.

Rengeteg vizsgálatot kell még elvégezniük

A szakértő bízik abban, hogy a katedrális nagy orgonája sem sérült meg, de erről akkor bizonyosodhatnak meg, ha átvizsgálták, savmaradványok után kutatva.

Jelenleg alaposan megvizsgálnak minden tárgyat, amelyet a tűzvész éjszakáján a Notre-Dame-ban kellett hagyni. Honoré szerint azt követően a Louvre-ba kerülnek. A kimentett értékeket a városházára vitték, de nagy valószínűséggel azokat is a Louvre-ba fogják szállítani, ahol nagyobb biztonságban lesznek.

A székesegyházban lévő kincsekre két biztosítóval, köztük az AXA Arttal kötött szerződést a tulajdonos francia állam, a másik társaság neve nem ismert.

A figyelem a hasonló tűzesetek megelőzésére irányult

A párizsi Notre-Dame-ban történt tűzesettől függetlenül tucatnyi új tűzjelzőt telepítenek a Bécs jelképének számító Szent István-székesegyházba. Az osztrák sajtóban az elmúlt napokban több cikk is latolgatta, hogy mekkora az esélye annak, hogy a bécsi székesegyházban is hasonló tűz keletkezzen.

Az M1 bécsi tudósítója elmondta, Bécs az elsők között fejezte ki együttérzését a francia tűzeset kapcsán. Mint mondta, a bécsi kormány folyamatosan foglalkozik a Szent István-székesegyház tűzvédelmével, egy korábbi felújítás alkalmával a fa tetőszerkezetet acélra cserélték, illetve speciális tűzvédelmi rendszerrel látták el.