Nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a Notre-Dame huszártornyának újjáépítésére

 

A pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség – jelentette be szerdán Édouard Philippe francia kormányfő.

A 19. században Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezet összeomlott a hétfői tűzben.

A székesegyház építése a 12. században kezdődött, és csaknem 200 éven át tartott. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották. Eugene Viollet-le-Duc 1859 és 1860 között állította helyre a Notre-Dame hegyes huszártornyát.

A munkák költségeit még nem becsülték fel

A pályázatot a Notre-Dame-program keretében írják ki, amelyre törvényt is alkotnak az újjáépítéshez meghirdetett adománygyűjtésről. Az adományok után adókedvezményt is biztosítanak.

A törvénytervezet értelmében magánszemélyeknek 1000 euróig 75 százalékos, efelett 66 százalékos jövedelemadó-csökkentést írnak jóvá az adományok után. A cégek a szokásos műpártolói adókedvezményben részesülnek – mondta Édouard Philippe kormányfő. Hozzátette, a munkák költségeit még nem becsülték fel.

 

 Szemtanúkat hallgattak ki

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy kedden a nyomozók 30 szemtanút hallgattak ki, és szerdán további kihallgatások lesznek. A szemtanúk között a katedrális biztonsági személyzetének tagjait, valamint a tető és a huszártorony renoválását végző vállalat alkalmazottait is kihallgatják. A vizsgálat elsődlegesen balesetet feltételez, amely szakértők és a francia média szerint a munkákkal lehetett kapcsolatos.

Tudományos szakértőket egyelőre nem engedtek be a székesegyház belsejébe, mert attól tartanak, hogy az épületszerkezet esetleg nem biztonságos.

A székesegyház fő vallási ereklyéit és műkincseit épségben a Louvre múzeumba szállították, ahol szakértői vizsgálatnak vetik őket alá – mondta Édouard Phillipe.

Az eddigi felajánlások összege megközelíti az egymillió eurót

Stephan Bern, Emmanuel Macron elnök örökségvédelmi tanácsadója elmondta, hogy szerdára a felajánlások összege várhatóan meghaladja az egymilliárd eurót (319 milliárd forint).

Johann Vexo orgonista – aki hétfőn a misén játszott, amikor a lángok felcsaptak – elmondta, hogy az emberek nem reagáltak a tűzjelzőre, amely akkor kapcsolt be, amikor a pap részletet olvasott fel a Bibliából. Hozzátette: senki sem tudta, mit történt, mert először hallottak ilyet a székesegyházban. Az emberek ezután elindultak a kijárat felé, de többen visszatértek. Az orgonista elmondta, hogy még húsz percet töltött bent a kollégákkal beszélgetve.

„A huszártorony nélkül a székesegyház olyan lenne, mintha amputálnák”

A Notre-Dame-ot huszártorony nélkül újjáépíteni olyan lenne, mintha levágnának róla egy hozzá tartozó részt – közölte szerdán a katedrálist a 19. században restauráló építész, Eugene Viollet-le-Duc leszármazottja.

Édouard Phillipe francia kormányfő szerdán jelentette be, hogy nemzetközi versenytárgyalást írnak ki építészek számára a hétfői tűzben leomlott huszártornya újjáépítésére. A pályázat segítségével döntik el, hogy újjá kell-e építeni a huszártornyot, annak az eredeti másolatát építik-e meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van-e szükség – mondta a kormányfő.

A bejelentésre reagálva az építész ükunokája, a 76 éves Jean-Marie Henriquet kijelentette: „úgy találom, hogy a torony nagyon szép volt, és nagy kár lenne, ha nem építenék újjá”.

„A fényképezés hőskorában készültek felvételek a huszártorony nélküli székesegyházról, és ha ezeket összevetem a huszártornyos Notre-Dame-éval, úgy találom, hogy a huszártoronnyal sokkal elegánsabb” – mondta Henrique. Hozzátette, mindenképpen kell huszártornyot építeni, akár a mostanit, akár a 18. századit, bár szerinte a mostani jobban harmonizált az épülettel. „Ha nem építenek huszártornyot, az olyan lenne, mintha amputálnánk a székesegyház egy részét”.