Újabb titulust kapott Kim Dzsongun

 

Újabb titulust kapott Kim Dzsongun észak-koreai vezető, akire a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden immár az ország fegyveres erőinek főparancsnokaként hivatkozott.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Kim Dzsongun az országalapító Kim Ir Szen örökös elnök születésnapjára megemlékezve hétfőn látogatást tett a phenjani Kumszuszan emlékpalotában, amely apja, Kim Dzsong Il, és nagyapja, Kim Ir Szen mauzóleumaként szolgál. Az erről szóló jelentésben nevezte a KCNA Kim Dzsongunt az észak-koreai hadsereg főparancsnokának, ami arra utal, hogy tovább növelte hatalmát.

Az alkotmány 2016-os változata szerint az összes észak-koreai fegyveres erő főparancsnoka az Állami Ügyek Bizottságának elnöke. Az állami média most „a koreai néphadsereg főparancsnokaként” hivatkozott Kim Dzsongun hadseregben betöltött szerepére.

Az alkotmányt a múlt héten a Legfelsőbb Népi Gyűlés (parlament) első ülésén felülvizsgálták, de eddig nem közölték, hogy mit változtattak rajta.

A népi gyűlésben újraválasztották Kim Dzsongunt az Állami Ügyek Bizottságának elnökévé is. Ez nem jelent változást, mert eddig is ő töltötte be ezt a tisztséget, mely a kommunista állam legfőbb hatalmi központja.

A Legfelsőbb Népi Gyűlés döntése alapján szintén Kim Dzsongun lett „minden koreai ember legfőbb képviselője és a köztársaság legfőbb vezetője”. Ezt megelőzően a gyűlés elnökségének elnökét tartottak számon névleges államfőként, az Állami Ügyek Bizottságának elnökét pedig az ország „legfőbb vezetőjeként” emlegették.

A címlapfotó illusztráció.