Több szempontból is óriási veszteség érte Párizst

 

Hétfőn este hatalmas lángok pusztítottak Párizs egyik leglátogatottabb turistalátványosságánál, a katolikus egyház egyik jelentős épületénél, a Notre-Dame-nál. Órákon át pusztított a tűz, késő estére azonban sikerült megfékezni a lángokat, de a tűz következében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Az évente több mit 12 millió turista által látogatott katedrális felújítását már évek óta szorgalmazták Párizsban, ám csak tolódott pénz hiányában. Szörnyű és tragikus esemény, hiszen egy történelmi jelentőségű műemlék egy része semmisült meg. Veszteség, hiszen a hit szimbóluma is a Notre-Dame.

Turisztikai szempontból is nagy tragédia, ami Párizsban történt – jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában Kiss Róbert Richárd turisztikai újságíró. Mint mondta, szinte bárkit megkérdezünk, Párizsról az Eiffel-torony és a Notre-Dame az, ami azonnal eszébe jut.

Évente 80 millió turista utazik Franciaországba, Párizs az ország más városaihoz képest a leglátogatottabb város, a Notre-Dame pedig olyan értéket képvisel, aminek elvesztése vagy sérülése hihetetlen károkat okozhat turisztikai szempontból is – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épület szerkezete viszonylag épen megmaradt, főként „csak” a tetőszerkezet sérült. A székesegyház nem csupán egy vallási építmény, annál sokkal nagyobb jelentősége van, legendás turisztikai vonzerő és egyházi jelkép. Hiába építünk valamit újjá, soha nem lesz a régi – fogalmazott a szakember.