Több magyar város is támogatja a Notre-Dame újjáépítését

 

Több magyar város, egy egyházi szervezet és egy alapítvány is felajánlotta támogatását az újjáépítéshez.

Budapest is hozzájárul a Notre-Dame újjáépítéséhez. Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester levelet írt Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek, amelyben a budapesti polgárok és a fővárosi önkormányzat nevében együttérzését fejezte ki a tűzvész miatt.

„A Notre-Dame mindannyiunknak fontos szimbólum, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja. Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak”. Ezért Budapest mindent megtesz, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Notre-Dame felújítását – írta Tarlós István. Hozzátette: bízik abban, hogy Párizs városa és a polgárok együtt újjáépítik a székesegyházat.

A debreceni önkormányzat a keresztény kultúra egyik legfontosabb jelképének, a Notre-Dame templomának újjáépítését 30 ezer euróval (több mint 9,5 millió forinttal) kívánja támogatni – közölte az önkormányzat sajtóirodája. Megjegyezték: Debrecenben évszázadok óta kiemelt jelentőségű a hitélet, jelenleg is három egyház püspöki székhelye, református, római katolikus és görögkatolikus központ. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere olyan javaslatot terjeszt a csütörtöki városi közgyűlés elé, amelynek értelmében 30 ezer euróval támogatná Debrecen önkormányzata a templom helyreállítását.

A szegedi önkormányzat 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. Az önkormányzat közleményében kiemelte: száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A Notre-Dame helyreállításához Pécs a város nemzetközi hírű művészettörténészeinek és restaurátorainak segítségét ajánlotta fel, „akik munkája anyagilag felbecsülhetetlen segítséget jelenthet az Önök előtt álló feladatok megoldásában” –  olvasható Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesternek Párizs főpolgármesteréhez írott levelében.

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához, 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére – jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közösségi oldalán. “Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár” – utalt a polgármester az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

Veszprém városa támogatást nyújt Párizsnak a notre-dame-i tűzeset után – közölte a település polgármestere a közösségi oldalán. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) azt írta, Veszprém 2023 kulturális fővárosaként kötelességének érzi, hogy segítséget nyújtson a francia fővárosnak és 12 023 eurót (3,8 millió forintot) ajánl fel a székesegyház újjáépítésére.

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Notre-Dame újjáépítésére. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Laudernek, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz. A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel.

A Keresztényekért Alapítvány gyűjtést kezdeményez a párizsi Notre-Dame katedrális, az európai kultúra és kereszténység egyik legszebb emlékének újjáépítésére. Minden európainak érdeke, hogy ez a történelmi és kulturális emlék újra épségben legyen – írta az alapítvány a közleményében.