Tovább emelkedett a Németországban élő külföldiek száma tavaly

 

Megközelítette a 11 millió főt tavaly a Németországban élő külföldiek száma, a legnagyobb részük az Európai Unióból (EU) és EU-s tagjelölt országokból származik a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt adatai szerint.

A Destatis közleménye szerint a külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR) 2018. december 31-én mintegy 11 millió ember szerepelt, ami 2,7 százalékos – 291 515 fős – növekedés az egy évvel korábbi 10 623 940-hez képest. A hivatal adata szerint Németországban megközelítőleg 83 millióan laknak, a nem német állampolgárok aránya így nagyjából 13 százalék.

A külföldiek többsége – mintegy 7,6 millió fő – európai, legnagyobb részük – 6,7 millió fő – EU-s tagállamokból vagy EU-s tagjelölt országokból származik. A magyar állampolgárok száma tavaly év végén 212 360, egy évvel korábban pedig 207 025 volt.

A Németországban élő külföldiek legnagyobb csoportját a török állampolgárok alkotják, 1,476 millió fővel. A második helyen a lengyelek állnak 860 ezer fővel. A magyarok ezen a listán a 13. helyen állnak.

A Destatis közleményében kiemelte, hogy növekedik az úgynevezett harmadik országokból – EU-n kívüli államokból – munkavállalás céljával Németországba érkezők száma. Tavaly év végén 266 ezer olyan ember adatai szerepeltek az AZR-ben, akik harmadik országból munkavállalási vízummal érkeztek, ami 20 százalékot meghaladó növekedés az egy évvel korábbi 217 ezerhez képest.

Körükben a legnagyobb csoportot az indiaiak alkotják, 12 százalékos részaránnyal, és jelentős még a kínai állampolgárok 9 százalékos, a bosznia-hercegovinai állampolgárok 8 százalékos, és az amerikai állampolgárok 7 százalékos aránya is – áll a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.