Csökkent a kivégzések száma a világon

 

Harmadával kevesebb embert, mintegy hétszázat végeztek ki a világon tavaly, mint egy évvel korábban, ami legalább egy évtizede a legalacsonyabb dokumentált szám – írta a The Economist az Amnesty International friss globális jelentésére hivatkozva. Ez az utóbbi évtized legalacsonyabb száma.

A jelentésben a hiteles forrásból megismert kivégzések számai szerepelnek, így nem szerepelnek  benne a kínai adatok, mint ahogy ez 2009 óta minden évben elmondható. A világ legnépesebb országában évente több ezer ember hal meg az állami büntetőpolitika részeként, de a pontos szám továbbra is államtitok.

Kínát leszámítva az összes kivégzés több mint 80 százalékát négy országban – Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban – hajtották végre.

Sokáig Irán vezette a hivatalos listát, de miután módosították a kábítószer-ellenes törvényeket, a kivégzések száma 2018-ban a felére (253) esett vissza.

Irán után  Szaúd-Arábia (149), Vietnam (85) és Irak (52) következik, de a nemzetközi jogvédő szerint a valós adatok ennél magasabbak lehetnek a nem bejelentett kivégzések miatt.