Így gördeszkázott Assange a nagykövetségen - VIDEÓ

 

A spanyol El PaÍs közölt egy rövid videót, amelyen a WikiLeaks alapítója látható gördeszkázás közben.

A WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítóját a brit rendőrség csütörtökön vette őrizetbe. Julian Assange hét évig Ecuador londoni nagykövetségén élt. Lenín Moreno ecuadori elnök azonban váratlanul visszavonta Assange diplomáciai menedékjogát.

Svédország 2010-ben adott ki körözést az ausztrál férfi ellen, akit nemi erőszakkal vádolnak. Két évvel később kapott menedékjogot Ecuador londoni nagykövetségén, miután a brit legfelsőbb bíróság döntött kiadatásáról Svédországnak.

Assange-ot  az Egyesült Államokban az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumok kiszivárogtatásával vádolják. Ebben az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel működött együtt, akit korábban 35 évre ítélték.

Ez az első videó Assange mindennapjairól, mióta őrizetbe vették. A videón trikóban és bokszeralsóban látható a 47 éves férfi, aki mezítláb próbálkozik a gördeszkázással, de csak harmadszorra sikerül pár métert előrehaladnia.

A felvételt az Assange védelmét 2017-ig ellátó spanyol biztonsági cég, az Undercover Global S. L. kamerái rögzítette.

 

Sajtóbeszámolók szerint a nagykövetség munkatársai korábban panaszkodtak az ausztrál férfi viselkedésre. Állításuk szerint a gördeszkázás mellett focizott a folyóson, és rendszeresen sértegette őket. Az ecuadori külügyminiszter pedig egyenesen azt állította, hogy Assange fekáliával kente össze a falakat, hogy bosszantsa őket.

A férfi ügyvédje,  Jennifer Robinson hazugságoknak minősített az állításokat. Szerinte Ecuador ezekkel a nevetséges vádakkal igyekszik indokolni az ügyfelével szemben tanúsított jogellenes fellépést.