Duplán megüthetik a bokájukat a telefonozó spanyol sofőrök

 

A spanyol mobilszolgáltatók mostantól a hatóság kérésére kötelesek átadni balesetet szenvedett ügyfeleik kommunikációjáról tárolt adataikat. A rendőrség nem fogja kizárólag a telefonhasználattal magyarázni a baleseteket, de súlyosbító körülmény lehet a mobilozás.

A spanyol hatóságok szerint egyre komolyabb kockázatot jelent a vezetés közbeni mobiltelefon-használat, becslések szerint 40 százalékkal lassítja a vezető reakcióit, és 20 százalékkal növeli a baleset kialakulásának valószínűségét – közölte a The Local.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A spanyol hatóságok nemcsak visszanéznék a vezetés közbeni adatforgalmat, hanem be is tiltanák a sebességméréseket vagy igazoltatásokat előrejelző applikációkat (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A hatóságok léptek, és mostantól senki sem tagadhatja le a mobilozást, ugyanis a rendőrség utólag bekérheti a baleset idején rögzített adatforgalmat a szolgáltatóktól. A lap szerint a baleset helyszínén azonban nem lesznek jogosultak a rendőrök az érintettek telefonjait ellenőrizni, ráadásul csak olyan esetekben fordulhatnak a hatóságok a mobilszolgáltatókhoz, ha nem egyértelmű, hogy mi okozta a balesetet.

Ha egy érintett járművezetőről kiderül, hogy használta a készülékét, azt a bíróság súlyosbító körülményként figyelembe veheti , de nem állapíthatja meg, hogy kizárólag a telefonozás okozta a balesetet.

A lap megjegyzi, Spanyolországban jelenleg a vezetés közbeni telefonhasználat 200 eurós és 3 büntetőpontos bírsággal jár.

A The Local arról is írt, hogy a spanyol hatóságok keresik a sebességméréseket, útlezárásokat és igazoltatásokat előrejelző applikációk betiltásának lehetőségét.

A címlapfotó illusztráció.