Már több mint száz halottja lehet a Tripoliért vívott harcoknak

 

Legkevesebb 121 halottja és 561 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak – közölte vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren.

A WHO líbiai irodája egyúttal elítélte, hogy ismételt támadások érik az egészségügyi alkalmazottakat és a mentőket Tripoliban.

A tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, a líbiai főváros ellen. Haftar a magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevező katonai alakulat vezetője. Bírálói azzal vádolják a tábornokot, hogy katonai diktatúrát akar kiépíteni az országban.

Basszám Radi egyiptomi elnöki szóvivő közölte vasárnap, hogy Abdel Fattáh esz-Szíszi államfő Kairóban tárgyalt a líbiai helyzet legújabb fejleményeiről Haftar tábornokkal. A szóvivő részletekbe nem bocsátkozott.

Az ENSZ líbiai missziója (UNSMIL) vasárnap figyelmeztette a harcoló feleket, hogy ne támadják meg a civilek lakta területeket. A misszió „felhívja a figyelmet, hogy a nemzetközi humanitárius egyezmények tiltják az iskolák, kórházak, mentők és civilek lakta területek bombázását” – írta az UNSMIL a Twitteren, hozzátéve, hogy a jogsértéseket jelenti a Biztonsági Tanácsnak és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

A ENSZ humanitárius ügyeinek koordinációs hivatala (OCHA) arról számolt be, hogy 13500-an menekültek el a harcok elől, közülük 900-an befogadó központokban leltek szállásra. Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik. Az ország két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány támogatói között.