Naponta száz illegális bevándorló jut be Bosznia-Hercegovinába

 

Idén már kétszer annyi bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, mint tavaly ilyenkor. Naponta százan jutnak be az országba, így egyre inkább virágzik az embercsempészet is. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy újabb tízezrek fognak elindulni az Európai Unió felé, ahogy az időjárás egyre javul. Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője szerint egy újabb karaván szerveződését sem lehet kizárni – közölte az M1 Híradója.

Amióta Bosznia-Hercegovinát elérte a migrációs válság, sokan próbálnak hasznot húzni a helyzetből, így virágzik az embercsempészet. Szinte nem múlik el nap a nélkül, hogy ne lepleznének le bűnözőket a hatóságok.

A csempészek leggyakrabban járműben elrejtve próbálják átjuttatni őket a határon.

De a migránsok folyamatosan próbálkoznak más módszerekkel is: például járművek aljára  kapaszkodva, vagy a rakterében elbújva.

Néhány nappal ezelőtt Szarajevóban egy 16 éves líbiai bevándorló egy busz alvázán próbálkozott, abban bízhatott, hogy az olasz rendszámú járat Olaszországba tart. A busz azonban Srebrenicába vitte a rajta utazó turistákat. A migránst öntudatlan állapotban találták meg, így kórházba kellett szállítani.

Jelentősen nőtt a bűnesetek száma

Az országban jelentősen megnőtt a bűnesetek száma is. A fővárosban legutóbb a múlt héten történt incidens, amikor egy idős embert vertek meg brutálisan a migránsok. A férfi a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, a számláit indult befizetni, amikor két migráns rátámadt az utcán. Elvitték a mobiltelefonját és a pénzét is.

A hivatalos adatok szerint

jelenleg mintegy 3000 migráns van a bosnyák befogatótáborokban.

A bevándorlók száma azonban ennél jóval több lehet, hiszen a migránsok illegális táborokat is létrehoznak, vagy beköltöznek az elhagyott házakba.

Bihács is tele van migránsokkal

Bihácson az utcák is tele vannak migránsokkal. A helyiek szerint az idegenek bemennek az udvaraikba is, ahonnan olykor a kérésük ellenére sem hajlandóak elmenni. A legtöbb esetben pedig rengeteg szemét marad utánuk. Már a térség közegészségügyi intézete is felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet fokozottan fertőzésveszélyes.

Mindeközben a hatóságok egy újabb migrációs hullámtól tartanak.

Idén például már 80 százalékkal több embert regisztrált a Frontex, mint tavaly ugyan ebben az időszakban, és ahogy javul az időjárás, tízezrek indulhatnak el az Európai Unió felé – erről beszélt Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en.

Hozzátette, míg Brüsszelben arról beszélnek, hogy a migráció szükséges például gazdasági szempontból, addig a nehéz helyzetbe került balkáni országoknak nem segítenek. A szakértő szerint a migránsok egyre türelmetlenebbek és erőszakosabbak, így továbbra sem lehet kizárni, hogy karavánba szerveződve indulnak el Nyugat-Európába.