Egyre több uniós politikus keveredik korrupciógyanús ügyekbe

 

Három, jól ismert uniós politikus korrupciós ügyeiről írt a napokban az Origo. Az egyik a fő-liberális, a belga Guy Verhofstadt, aztán párttársa, a bevándorlási ügyekben aktív svéd Cecile Wikström, illetve az Angela Merkel-féle CDU-hoz tartozó Elmar Brok. Mindhárom képviselő pénzügyei kérdéseket vetnek fel, mert többféle módszerrel kiegészítették az amúgy is magas európai parlamenti fizetésüket.

Guy Verhofstadt kétes hírű cégek fizetett lobbistájaként eurómilliókért ordítozott az Európai Parlamentben – erről írt az Origo. Az internetes hírportál a V4 nemzetközi hírügynökségre hivatkozva azt is írja, az európai liberálisok frakcióvezetője – képviselői fizetésén túl – több cégtől is kapott pénzt. 2010 és 2016 között például egy gyanús, offshore céget is működtető cégcsoporttól évente 20 millió forintot tett zsebre. A volt belga miniszterelnök emellett a görög adósságprogram vitájában egy energetikai cég és egy nyugdíjpénztár érdekében zsarolta a görög miniszterelnököt.

Guy Verhofstadt 10 éve tagja az Európai Parlamentnek és évek óta az egyik legkeményebb bírálója Magyarországnak.

A belga liberális politikus rendszeresen intéz kirohanásokat hazánk ellen az Európai Parlamentben. Egy nappal a Stop Soros törvénycsomag benyújtása után azt mondta, minden baj forrása Európában az olyan országokból ered, mint Lengyelország és Magyarország – hangzott el az M1 Híradójában.

Soros György megbízható szövetségese

Az unió fő liberális politikusa szerepel azon a listán, amin Soros György megbízható szövetségeseit írták össze, és azt is többször elismerte, hogy támogatja a legális bevándorlást, mert az szerinte jó a gazdaságnak.

A liberális ALDE frakció nemrég megjelent internetes videókampányában faltörő kosként jelenik meg, aki a saját fejével rombolja le a magyar határzárat. De nemcsak Guy Verhofstadtról derültek ki megdöbbentő dolgok.

Elmar Brok összesen 6 milliót vett el törvénytelenül

Az Origo gyűjtése szerint az Angela Merkel-féle német CDU-hoz tartozó Elmar Brok is korrupciógyanús ügyekbe keveredett. A cikk szerint a néppárti politikus pénzt szedett a parlamenti látogatóitól azzal az indokkal, hogy fedezze a költségeket, miközben ezeket az összegeket a parlamenttől is visszaigényelte. Két év leforgása alatt összesen 6 millió forintot vett fel törvénytelenül az egyébként is magas, átszámítva több mint 2,5 milliós forintos fizetése mellé.

A kereszténydemokrata politikus emellett évekig dolgozott lobbistaként és tanácsadóként a balliberális német médiaóriásnak, a Bertelsmannnak, amiért havonta további másfél millió forintot kapott. A CDU és az EPP eddig nem kommentálta az ügyet, viszont az őt jelölő észak-rajna-vesztfáliai tartományi CDU-szervezet megvétózta az újabb jelölését, így 39 év után eshet ki az Európai Parlamentből.

Egy svéd liberális politikus is lebukott

És belebukott adócsalási botrányába Cecile Wikström is. A svéd liberális politikusról szintén az Origo írta meg, hogy EP-képviselőként két olyan cég vezető tisztviselője volt, amelyik offshore cégeken keresztül mosta tisztára bevételeit, kijátszva ezzel a svéd adórendszert. Az ügyek miatt lekerült pártja EP-listavezetői helyéről.

Önmagában az offshore tevékenység nem jogsértés, de az ezen keresztül folytatott adóelkerülések és adóoptimalizálások, valamint bizonyos tevékenységek adott országon kívüli folytatása már lehet gazdasági bűncselekmény vagy adócsalás – fogalmazott Farkas Örs politikai elemző az M1 Ma este című műsorában. Úgy véli, ezek a kétes pénzügyek

etikai problémákat vetnek fel mindhárom politikus esetében.

Arról is beszélt, hogy a képviselőktől általában joggal várják el azt az Európai Parlamenten belül, hogy példát mutassanak, és arra törekedjenek, ha még közük is van egy gazdasági társasághoz, tartsák szemmel az Európai Unió által meghatározott jogszabályokat.

Úgy véli, a legszomorúbb ez egész helyzetben az, hogy a szóban forgó politikusokról joggal gondolhatja azt bárki, hogy számukra a politika csak másodlagos, és inkább a lobbi tevékenységet tartják szem előtt. Jól látszik, hogy egyre több európai politikus arra használja fel a megszerzett befolyását, hogy különböző gazdasági érdekköröket képviselve az Európai Unióval szemben foglal állást – hangsúlyozta.

Soros György is hasonló tevékenységet folytat

Hozzátette, ilyenfajta tevékenységet folytat Soros György is, aki saját érdekeit és állásfoglalását az európai politikusok és pártok támogatásán keresztül próbálja meg érvényre juttatni az Európai Unión belül.

Verhofstadt továbbra is folytatja tevékenységét

Guy Verhofstadttal kapcsolatban elmondta, amellett, hogy milliókat tesz zsebre, azért igyekszik a különböző társaságok gazdasági tevékenységét is elősegíteni az Európai Parlamentben. Megjegyezte, Guy Verhofstadt gazdasági tevékenysége egyébként még 2017-ben került nyilvánosságra, de a politikus azóta sem függesztette fel a munkásságát ezekben a gazdaságokban, sőt teljesen normálisnak tartja, hogy offshore cégekben vállal szerepet.

Cecile Wikström svéd liberális politikus esetében pedig még arról is lehetett hallani, hogy Svédországban két igazgatótanácsnak is a tagja volt két különböző társaságban. Ezek közül az egyik csak Svédországban 14 millió eurós adót nem fizetett be – fűzte hozzá.