Megszavazta az új belügyminisztert az amerikai szenátus

 

David Bernhardt volt lobbista személyében az amerikai szenátus helyi idő szerint csütörtökön este 56:41 arányban megszavazta az Egyesült Államok új belügyminiszterét.

Négy demokrata párti szenátor a republikánus politikusokkal együtt voksolt, akik visszautasították a többi demokrata párti szenátor etikai kifogásait, nevezetesen, hogy a 49 éves Bernhardt volt olaj- és gázlobbistaként nem a megfelelő ember a minisztérium élére.

Az Egyesült Államokban a belügyminisztérium nem igazságügyi, vagy rendészeti feladatokat lát el, hanem csupán felügyeli a területi kormányzatokat, kezeli a a köztulajdonban lévő földeket, vagy például felelős a nemzeti parkokért.

Chuck Schumer, a demokraták kisebbségben lévő szenátusi frakciójának vezetője hozzászólásában azt hangsúlyozta: arra kérte a leendő minisztert, vállaljon kötelezettséget arra, hogy nem adja hozzájárulását a part menti olajkitermeléshez az egyes tagállamokban. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora közölte: David Bernhardt írásban biztosította őt, hogy nem áll szándékában a part menti olajkitermelés támogatása.

David Bernhardt 2017 júliusa óta a tárca miniszterhelyettese, január óta pedig – amikor Ryan Zinke miniszter korrupciós botrány miatt távozott – ügyvezető miniszter.

Ugyancsak csütörtöki hír, hogy Donald Trump elnök Bill Moran admirálist jelölte az Egyesült Államok Haditengerészetének élére. Az eddigi parancsnok, John Richardson nyugállományba vonul.

A címlapfotó illusztráció.