Háromszülős baba született Görögországban

 

Megszületett az első háromszülős baba Görögországban – számolt be róla a BBC híroldal.

Görög és spanyol orvosok elmondása szerint a kisfiú kedden jött világra 2,9 kilogrammos súllyal, édesanyjával együtt egészségesek.

Az apai hímivarsejtek és az anyai petesejtek mellett egy donor petesejtjeit is használták a háromszülős mesterséges megtermékenyítés (IVF) során. A módszert olyan esetekre fejlesztették ki, ahol az anya súlyos mitokondriális betegséget hordoz, amelyet a magzat örökölne.

Egy jordániai családban született 2016-ban először ilyen baba. Egy évvel később egy más típusú eljárással jött világra Kijevben egy újszülött, aki szintén három ember örökítő anyagát hordozza.

A lombikbébi eljárásokra specializálódott Kaáli Intézet budapesti, szegedi és győri centruma után Debrecenben is megkezdte működését. Az új meddőségi központot a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOC) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adták át. A képen: steril olajgömbökben tárolt petesejtek a mikroszkóp alatt. (MTI Fotó: Oláh Tibor)

A kép illusztráció: steril olajgömbökben tárolt petesejtek (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A mitokondrium majdnem minden emberi sejtben megtalálható, az energia előállításában és raktározásában játszik szerepet. Ez a szervecske a hibás a mitokondriális betegségeknél. Ha tehát egy donor mitokondriumával helyettesítik a beteg anyait, megelőzhető a magzat betegsége.

Feltételezések szerint azonban a mitokondriumnak a fogamzás és a terhesség sikerességében is van szerepe, ám ezt még nem bizonyították.

A görög páciens egy 32 éves nő, aki korábban négy sikertelen mesterséges megtermékenyítésen esett át. Az eljárás segítségével anyává vált, kisfia genetikai állományának egy kicsi része azonban donoranyától származik, mivel a mitokondriumnak saját DNS-e van.

Az athéni Élet Intézete és a spanyol Embryotools központ kutatóinak bejelentése szerint további 24 nő vesz részt a programban, nyolc embriót már beültettek.

A brit parlament 2016 februárjában engedélyezte a háromszülős baba létrehozását lombikeljárásban, a Newcastle-i Egyetem kutatói elsőként kaptak engedélyt Nagy-Britanniában 2017 márciusában, hogy az eljárással embriót hozzanak létre.