Felszámolnák Svájcban a vésztartalékokat kávéból

 

Megszüntetné a kávé kötelező tartalékképzését a gazdasági ellátásért felelős svájci szövetségi hivatal, mondván, hogy a kávé nem létfontosságú a túléléshez. A svájciak fejenként évi 9 kilogramm kávét fogyasztanak.

Svájcban a két világháború között kezdtek felhalmozni vésztartalékot olyan alapvető termékekből, mint a cukor, a rizs, az étolaj vagy az állati takarmány. Az erről szóló törvény arra kötelez 15 kávéforgalmazó céget, hogy képezzen 15 300 tonnás állandó „vastartalékot” nyers kávébabból, ami a svájciak jelenlegi magas kávéfogyasztását három hónapon át képes fedezni.

A  a gazdasági ellátásért felelős svájci szövetségi hivatal a héten nyilvános vitát kezdeményezett a kávé tartalékképzési kötelezettségének megszüntetéséről. A javaslat indoklása szerint a kávé nem létfontosságú az élethez, ezért 2022-ig eltörölnék a kötelező tartalékképzést, és a kereskedők szabadon dönthetnének a meglévő készletek felhasználásáról, a költségek csökkentése miatt pedig olcsóbb lenne a kávé a boltokban.

A vésztartalékokat kezelő Réserve Suisse szervezet ellenzi a tervet, közlése szerint a 15 érintett cég közül 12 folytatná a készletezést, mivel az segít kivédeni az ingadozásokat az utánpótlásban. A szervezet szerint a javaslat túl kevés figyelmet szentel az ital jótékony egészségügyi hatásának is, így antioxidáns- és vitamintartalmának.

Svájc 8,5 millió lakója jelenleg fejenként évi 9 kilogramm kávét fogyaszt, sokkal többet, mint a britek (3,3 kilogramm) vagy az amerikaiak (4,5 kilogramm).

A címlapfotó illusztráció.