Alkotmányellenes az abortusz tilalma Dél-Koreában az alkotmánybíróság szerint

 

Alkotmányellenes az abortuszt tiltó 1953-as törvény – mondta ki csütörtökön a dél-koreai alkotmánybíróság, és arra kötelezte a szöuli törvényhozást, hogy az év végéig módosítsa a jogszabályt.

Az alkotmánybíróság szerint ellentmond az alkotmánynak a törvény, amely néhány kivételes esetet leszámítva bünteti a magukat abortusznak alávető nőket és a művi vetélést elvégző orvosokat.

A testület felszólította a törvényhozást, hogy tegye lehetővé a terhesség megszakítását annak korai szakaszában. A bírák szerint a jogszabály jelenlegi formájában korlátozza a nők szabad választáshoz való jogát.

Legutóbb 2012-ben merült fel az abortusztörvény revíziója az alkotmánybíróságon, akkor a bírák szavazása döntetlennel zárult.

A jelenlegi jogszabály maximum egy év börtönbüntetést vagy legfeljebb 2 millió von (csaknem 500 ezer forint) pénzbírságot helyez kilátásba a terhességüket megszakíttató nőknek. Az abortuszt végző orvosokat legfeljebb két év börtön és engedélyük hét évre szóló felfüggesztése fenyegeti. A törvény szerint csak akkor vetethető el a magzat a terhesség első 24 hetében, ha erőszakos közösülésből származik, nagy valószínűséggel örökletes betegséggel születne, vagy a várandósság komoly veszélyt jelent az anya egészségére.

A bíróság elé kerülő abortuszügyek száma csökkent az elmúlt időszakban. Míg 2016-ban 24, 2017-ben már csak nyolc esetben indítottak eljárást illegális terhességmegszakítás miatt. Az abortuszok száma is egyre kevesebb: 2005-ben 342 433 esetben, 2010-ben 168 738 esetben, 2017-ben pedig már csak 49 764 esetben végeztek művi vetélést a 15 és 44 év közötti dél-koreai nőkön. Szakértők szerint a jelentős csökkenés oka a különféle fogamzásgátló módszerek és eszközök terjedésében, valamint a szóban forgó korosztályhoz tartozó nők számának fogyatkozásában keresendő.

A címlapfotó illusztráció.