Orbán Viktor Brüsszelben tárgyalt

 

A kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség, a CDI végrehajtó bizottsága szerdai brüsszeli ülésén „mélységesen elítélte” több európai baloldali és liberális párt összefogását az alapjogok és a jogállamiság ellen a szélsőjobboldallal – közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-vel telefonon szerdán.

Németh Zsolt elmondta, a CDI az Európai Parlament épületében tartott tanácskozásán elfogadott határozatában elítélte a Magyarországon és Szerbiában tapasztalt jelenséget, amely különösképpen a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet formájában jelentkezik.

A közép-európai politikai helyzet alakulását értékelő szöveg a Jobbikot, illetve a szerbiai Dveri pártot emeli ki szélsőséges, EU-ellenes, antiszemita és rasszista retorikája miatt – mondta a politikus.

(Fotó: EPA/Alastair Grant)

Orbán Viktor értékelte az európai politikai helyzetet (Fotó: EPA/Alastair Grant)

A pártszövetség elítélte, hogy a Jobbik vezetője a magyar parlament és a kormány zsidó tagjainak összeírására szólított fel. Örömmel vette tudomásul ugyanakkor, hogy az elmúlt időben egyre több zsidó származású ember vállalta nyíltan identitását Magyarországon, amely a „gyűlölet koalíciója hatalomra kerülése esetén veszélybe kerülne” – mondta Németh Zsolt.

A CDI mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a demokratikusan megválasztott szerb kormány ellen tüntetők agresszív támadást intéztek az ország közszolgálati rádiójának és televíziójának belgrádi székháza ellen – tette hozzá.

A fideszes politikus közölte: a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség elítélte az európai szocialista és liberális pártok, valamint az idegengyűlölő, antiszemita és EU-ellenes szélsőséges mozgalmak összefogását.

A CDI arra szólított fel minden politikai erőt, hogy biztosítsanak zéró toleranciát a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a szélsőségesség minden formájával szemben – közölte Németh Zsolt.

A jobbközép pártszövetség alelnökeként Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel az európai politikai helyzet értékelésére.

A Fidesz elnöke a Brexitről, az európai gazdaság gyengüléséről és az európai parlamenti választási kampányról beszélt. Véleménye szerint a három meghatározó kérdés közül a britek kiválásáról semmi biztosat nem lehet tudni.

A második fontos témának az európai gazdaság helyzetét nevezte, kiemelve, hogy a nagyobb uniós tagállamok, Olaszország vagy Németország teljesítményének lassulása aggodalomra ad okot.

A harmadik meghatározó vitatéma az EP-választási kampány – mondta Orbán Viktor, kiemelve: a felmérések szerint az Európai Néppártnak kevesebb képviselője lesz a testületben, mint eddig, és bár az élen végezhet, nagy kérdés, hogy a várható koalíciós kényszer miatt összefog-e a bevándorláspárti baloldali és liberális pártokkal.