Merkel és May megállapodás alapján történő kilépést akar

 

Theresa May brit kormányfő és Angela Merkel német kancellár egyetért abban, hogy Nagy-Britanniának megállapodás alapján kell kilépnie az Európai Unióból, nem pedig megállapodás nélkül – közölte kedden a londoni miniszterelnöki hivatal.

A közleményt azután adták ki, hogy a két vezető Berlinben megbeszélést tartott. May onnan Párizsba folytatta útját, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal ugyanerről a kérdésről. A német fővárosban nem volt hivatalos közlemény a másfél órás találkozóról, de egy kormányszóvivő érintette a témát.

May Berlinben Merkel támogatását kérte ahhoz, hogy a brit kilépés (Brexit) határidejét tolják ki június 30-ig. Ezzel kapcsolatban Steffen Seibert német kormányszóvivő kijelentette, hogy a halasztásról a 27 maradó tagállamnak egyhangúlag kell döntenie. A kilépés aktuális dátuma április 12-e.

A Downing Street szerint May ismertette, hogy milyen lépéseket tesz a kormánya a Brexit sikeres lebonyolítása érdekében, és napra kész tájékoztatást adott Merkelnek a helyzet állásáról, beleértve az ellenzékkel folytatott tárgyalásait.

A Brexitről rendkívüli csúcstalálkozót tartanak szerdán az Európai Unió tagállamainak vezetői, és ennek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása lesz.