Salvini: A népeknek akarjuk átadni Európa irányítását

 

A Brüsszelt szerinte most uraló bürokraták helyett az identitással bíró nemzetek és népek Európáját hirdette meg Matteo Salvini, az olasz kormánypártok közé tartozó Liga vezetője az európai „szuverenista erők” Milánóban zajló találkozóján tartott sajtókonferenciáján hétfőn.

Salvini milánói kampánnyitó rendezvényén kijelentette, hogy az Európai Unió maastrichti szerződésének céljai között a nemzeti identitás tisztelete is szerepelt, ezt azonban az európai bürokrácia elárulta. „Európának csak akkor van értelme, ha elismeri az identitást. Ha az Európai Uniót kizárólag a pénzügyi egyengondolkodás irányítja, akkor az eddigi rémálom folytatódik tovább” – vélte.

Hangsúlyozta, hogy a Liga és európai politikai barátai, valamint azok az erők, amelyek még a május 26-i európai parlamenti választásokig csatlakozni akarnak hozzájuk, „le akarják váltani a brüsszeli bürokratákat”, akik „elásták az európai álmot”.

Matteo Salvini azt mondta, hogy a Liga és szövetségesei „meg akarják menteni Európát”, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába.

Bejelentette, hogy Milánóban új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, amely a munkát, családot, biztonságot, környezetvédelmet és a fiatalokat helyezi középpontba. Elismerte, hogy a Liga vezette európai szövetség pártjai között vannak különbségek, de mindegyik az identitásra építi politikáját. A közös értékek közt említette a határok védelmét, valamint a terrorizmussal szembeni küzdelmet. „Alternatívát képviselünk mindazokkal szemben, akik az utóbbi évtizedekben Európát vezették, az Európai Néppárt (PPE) és az Európai Szocialisták Pártjának (PSE) kormányzása szegénységet, vitákat, biztonsági űrt teremtett” – mondta Matteo Salvini.

epa07071781 Italian Interior Minister and Deputy Premier Matteo Salvini speaks as he visits a Coldiretti Italian farmers' association event at Circus Maximus in Rome, Italy, 05 October 2018. Matteo Salvini on 05 October blasted European Commission President Jean-Claude Juncker and Economic Affairs Commissioner Pierre Moscovici after they criticised the Italian government's budget plans.  EPA/ETTORE FERRARI

Matteo Salvini (Fotó: EPA/Ettore Ferrari)

A milánói találkozón „jelen lévők ambíciója, hogy minden EU-tagállamban jelen legyünk, sokan legyünk, és EU-biztosokat nevezzünk ki (…) Az EP legjelentősebb, legnagyobb, meghatározó és a jövőt szem előtt tartó csoportja akarunk lenni. (…) Győzni akarunk és megváltoztatni Európa szabályait” – mondta Salvini.

Elhangzott, hogy a szuverenista erők alakuló EP-csoportja a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapja, és eddig legalább tíz párt csatlakozott hozzá. Matteo Salvini megköszönte, hogy az EAPN őt akarja jelölni az Európai Bizottság elnökének, de – szerinte – nem pályázik erre a tisztségre.

Az EU-t érintő konkrét politikai döntések közt Matteo Salvini megjegyezte, hogy a Liga számára Törökország „nem számít Európa részének, és soha nem is lesz az”.

Kiemelte, hogy Milánóban „nem nosztalgiázók, szélsőségesek vannak jelen”. Úgy vélte, a múlt iránt egyedül azok éreznek nosztalgiát, akik eddig Brüsszelt vezették. Megjegyezte, hogy belefáradt a fasiszta-kommunista vádaskodás vitájába. Szerinte ezt a történészekre kell hagyni, mivel az EU 500 milliós lakosságát ez nem érdekli.

Matteo Salvini megerősítette, hogy a Liga május 18-án Milánóban közös tömegdemonstrációt tart európai szövetségeseivel.

A mostani találkozón többek közt Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországért (AfD) szóvivője vesz részt, Anders Primdahl Vistisen, a Dán Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője, valamint Olli Kotro, az Európai Parlamentbe most belépni készülő Finnek Pártjának (FP) jelöltje.

Jörg Meuthen elmondta, hogy radikális változtatásokra készülnek az EU-ban, egyebek közt a tagállamok hatalmának „visszaszolgáltatásával” és az illegális migráció nullára csökkentésével. Kijelentette, a Milánóból induló európai csapathoz minden „konzervatív, patrióta erő” csatlakozását várják.

 

A címlapfotó illusztráció.