Gyarmati: Nincs megállíthatatlan tömeg

 

Görögországban, Szaloniki mellett egy mezőn gyülekeznek a migránskaraván tagjai, és az M1 helyszíni tudósítója szerint készen állnak arra, hogy bármikor elinduljanak.

A helyi rendőrség valószínűleg az utánpótlás elzárásával próbálja megakadályozni a karaván kialakulását – fogalmazott Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1-en. Ez racionális lépés, hiszen minél előbb elzárják a vonalakat, annál könnyebben tudják megállítani őket – jegyezte meg.

Gyarmati István szerint nincs olyan tömeg, amely feltartóztathatatlan, ezért is próbálják elvágni a görög rendőrök az utánpótlásvonalakat. A kérdés, hogy felvállalják-e azokat az eszközöket, amelyek egy hírcsatornán bemutatva nagy vihart kavarhatnak – hangsúlyozta, majd kifejtette: ha az országtól több ezer kilométer távolságra lévő emberek, akiknek fogalmuk sincs, mi zajlik ténylegesen Szalonikinél, ilyen képeket látnak, könnyen felháborodhatnak a felvételeken.

A görögök leginkább azt szeretnék, hogy a saját országukban ne randalírozzanak a bevándorlók. A határvédelem alapvetően azt jelenti, hogy ne jöjjön be senki, de jelen helyzetben azt is, hogy ne menjenek ki a migránsok – mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen közvetlen veszélyeket hordoz egy többezres vagy akár tízezres tömeg feltorlódása, azt felelte: jelen pillanatban a két közelben fekvő ország, Bulgária és Szerbia van közvetlen veszélyben. Amikor egy tömeg spontán összegyűlik, ott előbb-utóbb mindig botrány lesz, hiszen a tiltásra meglehetősen erőszakosan reagálhatnak.

Abban a civilizációban, ahonnan érkeztek, egészen máshogy kezelik az erőszakot, mint Európában – általánosságban is ez az egyik legnagyobb gond a migránsokkal – mutatott rá.

Arról, hogy az akció a közösségi médiában szerveződik, Gyarmati úgy vélekedik, nem biztos, hogy valamilyen titkosszolgálati összeesküvést kell sejteni, hiszen a Facebook bárki számára elérhető, így könnyen félrevezethetik az embereket. Ha valaki azt az üzenetet közvetíti, hogy a bevándorlók eljuthatnak Németországba, az tetszik a migránsoknak, és akkor is elhiszik, ha nyilvánvalóan nem igaz – hangzott el az M1-en.