Már halálos áldozata is van a mozambiki kolerajárványnak

 

Az első haláleset a ciklon sújtotta mozambiki kikötővárosban, Beirában történt. A megbetegedések száma a duplájára nőtt az elmúlt huszonnégy órában.

A helyi egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint már 1052 kolerás betegről tudnak. A tárca hozzátette, hogy a fertőzöttek száma várhatóan tovább fog növekedni. Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO 900 ezer oltóanyag szállítását ígéri a városba még ezen a héten – írja a BBC. Információk szerint szerdán kezdik az oltási kampányt.

A megbetegedéseket főként Beirából jelentették, ahol a zsúfolt szegénynegyedekben különösen nagy a kór terjedésének kockázata, de az ország más részein is akadnak fertőzöttek. A kolera az áradások miatt a szennyezett ivóvízzel terjed.

Kolerát okozó baktérium elleni vegyszert permeteznek szét az orvosok az UNICEF által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban (Fotó: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

Az Idai ciklon, illetve az azt követő heves esőzések és árvizek következtében Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban százezrek szorulnak élelmiszersegélyre, nincs ivóvizük és nincs hol lakniuk. Megközelítőleg 1,8 millió embert érint a pusztítás Dél-Afrikában.

A legutóbbi jelentések szerint Mozambikban 598-an vesztették életüket a márciusi ciklon okozta ítéletidő következtében, míg a három érintett országban összesen több mint 900-an. Az ENSZ becslései szerint az ítéletidő halálos áldozatainak száma várhatóan még növekedni fog.