Letiltották Hasszán F. bankkártyáját

 

A Budapesten elfogott és terrorizmussal gyanúsított Hasszán F. csak Görögországban használható, havonta százötven euró elköltésére alkalmas bankkártyáját letiltották, mert nem jelent meg havonta a helyszíni ellenőrzésen – közölte Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben.

A szóvivő az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi előre feltöltött bankkártyájára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Bizottság friss információkat kapott Hasszán F.-ről, amelyek megerősítették, hogy a férfi részt vett az ENSZ menekültügyi hivatala programjában, és amelynek keretében bankkártyán keresztül támogatták pénzzel azokat, akik nemzetközi védelemben részesültek, és így legálisan tartózkodtak Görögországban.

A szóvivő hozzátette, a programban az Európai Bizottság nem közvetlenül vesz részt, a támogatások felhasználását, valamint az esetleges visszaéléseket azonban szigorúan ellenőrzi.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március második felében terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit. Hasszán F. három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban feltételezhetően kivégzésekben vett részt.

A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészet és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városában – bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – húsz embert kivégezett, mert megtagadták a csatlakozást a terrorszervezethez, és a gyanú szerint Hasszán F. ezekben a kivégzésekben vett részt.

A címlapfotó illusztráció.