Nindzsa rúgással védte magát egy kengurupatkány a csörgőkígyóval szemben – VIDEÓ

 

A sivatagi kengurupatkány fekete öves harcos a rágcsálók körében. Mindamellett, hogy Észak-Amerika legforróbb, legszárazabb sivatagaiban él – képes egy életet leélni egyetlen csepp víz megivása nélkül – , ez a kis állat a legnagyobb nindzsa harcosok gyorsaságával és ügyességével küzd meg a kígyókkal, különösen hosszú és izmos hátsó lábainak segítségével.

A kutatók 13 rádiós jeladóval ellátott csörgőkígyót vettek filmre, miközben kengurupatkányra vadásztak éjszaka. A kígyók az esetek 80 százalékában pontosan céloztak, de csupán az összes támadás felében voltak képesek áldozatukba harapni – írja a Science Magazin. Mindez inkább a patkányok képességeinek köszönhető.

A találó elnevezésű rágcsáló testhosszánál nyolcszor messzebb képes ugrani, miközben a támadás elkerülése érdekében rúg, csavarodik, fordul és szaltózik. Ha még is elcsípik, a hátsó lábaival rúgja el magától a kígyókat, alkalmanként méterekre hajítva támadóit.

Ezekkel a pörgésekkel, forgásokkal ötből csupán egy patkány végzi kígyók vacsorájaként. Elemzések azt mutatták, hogy a patkányok teljes tudatában vannak manőverezés közben annak, hogy merre kívánnak menekülni. A hosszúra és izmosra növesztett hátsó lábaikkal és azzal, hogy előszeretettel járnak a két hátsó végtagjukon, megtanultak védekezni az egyik legveszélyesebb ragadózóval szemben.