Hamarosan közzé teszik a Mueller-vizsgálat eredményét

 

Heteken belül közzé tervezi tenni a Mueller-vizsgálat egy nyilvános verzióját William Barr amerikai igazságügyi miniszter – közölte kedden egy amerikai igazságügyi tisztviselő.

William Barr vasárnap küldte el az amerikai képviselőháznak a Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata és Oroszország közti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat összegzését. A Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság főbb megállapításait összefoglaló, Barr által összeállított dokumentum szerint nem történt összejátszás, Trump nem akadályozta az igazságszolgáltatást.

Robert Mueller -  (Fotó:  EPA/Jim Lo Scalzo)

Robert Mueller – (Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo)

Mueller nem mentette fel az elnököt ennek gyanúja alól, de William Barr és helyettese, Rod Rosenstein arra a következtetésre jutottak: nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az elnök bűncselekményt követett volna el. Az igazságügyi miniszter mindazonáltal közölte azt is: több időre van szüksége ahhoz, hogy megállapítsa, a vizsgálatból milyen információkat hozhat még nyilvánosságra. Az igazságügyi tisztviselő hozzátette: nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy a jelentés egy előzetes példányát elküldjék a Fehér Háznak.

A Mueller-bizottság bizalmas jelentésének egyes részletei titkos meghallgatásokból származnak. Az amerikai szövetségi törvények általában tiltják, hogy ilyen típusú információkat nyilvánosságra hozzon a kormány. A teljes jelentésben továbbá folyamatban lévő bűnügyi nyomozásokkal kapcsolatos információk is vannak.

William Barr összegzését Donald Trump politikai győzelemnek értékelte, de a demokraták gyanakvóan tekintenek arra, hogy Barr miként állította össze összefoglalóját a vizsgálatról. Ezért azt követelik tőle, hogy egy héten belül adja át nekik a teljes jelentést, az FBI pedig adjon teljes körű tájékoztatást a Mueller-bizottság megállapításairól. Kongresszusi és hatósági források szerint egyelőre egyetlen bűnüldöző ügynökség sem jelezte azt, hogy tájékoztatást tervez adni a törvényhozásnak.