Visszahúzódik az Idai ciklon okozta ár Afrika déli részein

 

Milliókat érintett az Idai ciklon, amely végigsöpört Malawin, Zimbabwén és Mozambikon. Az érintett területek egy része még mindig víz alatt van, lassan húzódik vissza az áradás. A mentési munkálatokat Copernicus Sentinel–1 műhold felvételei segítik.

Az Idai ciklon 2019. március 15-én söpört végig Mozambikon, Malawin és Zimbabwén, épületeket tett a földdel egyenlővé, és az áradás teljes városokat, falvakat és farmokat árasztott el. Azt jelenleg sem lehet tudni, hogy pontosan hány emberéletet követelt. A humanitárius erőfeszítések folytatódnak, a legégetőbb az ivóvíz biztosítása, és a fertőzések terjedésének megakadályozása.

A brit légierő és segélyszervezetek az Idai ciklon károsultjainak szánt húsz tonna segélyszállítmánnyal segítenek (Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Timothty Laurence)

A Copernicus Sentinel–1 műhold felvételei alapján kiderült, hogy a víz március 25-én kezdett el  visszahúzódni a nyugat-mozambiki Beira kikötőváros felé. A Copernicus program vészhelyzetekre kialakított szolgálata valós idejű műholdfelvételek elemzésével segíti a a térségben a mentőcsapatokat.