Olasz állampolgárságot kap az iskolások elleni terrortámadás meghiúsítója

 

Olasz állampolgárságot kap a 13 éves másodgenerációs egyiptomi bevándorló, Ramy Shehata, miután szerepet játszott az 51 iskolás gyerek ellen tervezett terrortámadás meghiúsításában – közölte Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője kedden.

„Igen Ramy állampolgárságára, mert a fiam is lehetne, és bizonyságát adta annak, hogy megértette ennek az országnak az értékeit” – mondta a belügyminiszter. A múlt kedden egy olasz állampolgársággal rendelkező szenegáli buszsofőr elrabolt, majd felgyújtott egy iskolabuszt, amelyen 51 gyerek volt. A szenegáli férfi eredetileg fel akarta robbantani a buszt, hogy így tiltakozzon a Földközi-tengeren meghaló migránsok miatt.

Shehata és egy iskolatársa, a marokkói bevándorló Adam el-Hamami meghiúsították a terrortámadást azzal, hogy egy rejtett mobiltelefonnal értesítették a hatóságokat. A csendőrség gyorsan reagált, és elállta a busz útját. A megállásra kényszerített járművet a gyerekek elhagyták, a sofőr benzinnel fellocsolta az utasteret, majd felgyújtotta a járművet. A két fiatalt azóta hősként ünneplik.

Shehatát és el-Hamamit, valamint a támadás meghiúsításában részt vevő tizenkét rendőrtisztet szerdán fogadja Salvini. Az olasz belügyminisztérium közlése szerint a szenegáli férfi szexuális erőszakcselekmények és ittas vezetés miatt már ismert volt a hatóságok előtt. „Ilyen személyt miért engednek iskolabuszt vezetni?” – tette fel akkor a kérdést az olasz belügyminiszter.