Nagyszabású egészségügyi segélyszállítmányt küldött az ENSZ a Gázai övezetbe

 

Több tízezer sebesült ápolására szolgáló egészségügyi segélyszállítmányt küldött az ENSZ a Gázai övezetbe a tavaly március vége óta péntekenként rendszeresen megtartott tüntetések évfordulója miatt – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

„A sérülések kezelésére vonatkozó – már meglévő – kiterjedt szükségletek mellett a visszatérés menetének közelgő egy éves évfordulója további sebesülésekhez vezethet” – olvasható a WHO közleményében.

A március végén kezdődött, a „visszatérés menetének” elnevezett határmenti tiltakozásokról Izrael azt állítja, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezi. A tüntetők péntekenként rendszeresen kövekkel és molotov koktélokkal támadják az izraeli katonákat, és megpróbálják megsérteni a határkerítést. A palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tiltakoznak és követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, amelyekről felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a demonstrációk megkezdése óta legalább 260 palesztint öltek és ezreket sebesítettek meg az izraeli biztonsági erők az összecsapásokban.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió által finanszírozott WHO-segélyszállítmány 120 ezer könnyebb, vagy 20 ezer súlyos sebesült orvosi ellátására elegendő készletet tartalmaz. Az ENSZ-szervezet emellett négy egészségügyi sátrat is mellékelt a küldeményhez, hogy ezzel tehermentesítsék a Gázai övezetben rendelkezésre álló orvosi intézményeket.

A WHO és partnerszervezetei a múlt héten 5,3 millió dollár támogatást kértek a sebesültek kezelésére, illetve a helyzet elmérgesedése esetén az újabb páciensek ellátására.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy pénteken elfogadott határozatban elítélte Izraelt amiatt, hogy „nyilvánvalóan szándékosan lép fel túlzott, esetenként halált okozó erővel” civil palesztin tüntetőkkel szemben a Gázai övezetben.

A címlapfotó illusztráció.