Milliókat fenyeget éhezés Afganisztánban

 

Afganisztánban mintegy 13 és fél millió embert érint az élelmiszerellátás bizonytalansága, közülük 3,6 millió ember súlyos éhezéssel néz szembe, csupán egy lépésre vannak az éhínségtől, ahogyan az ország az évtized legsúlyosabb szárazságával küzd – közölte az ENSZ egy szóvivője hétfőn.

A 2017-es szárazsághoz képest a jelenlegi aszály 6 millió emberrel többet érint – mondta Stephane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, idézve az ENSZ humanitárius segítségnyújtással foglalkozó tisztviselőit.

Az ENSZ ügynökségeinek és partnerszervezeteinek nagyjából 4,1 millió embert sikerült elérniük a leginkább rászorulók közül. Dujarric hozzátette, hogy ez több mint 90 százalékát jelenti azoknak, akiknek támogatásra jogosultak. A szóvivő elmondta azt is, hogy közülük mintegy 400 ezer ember belső menekültnek számít, míg a többiek az aszály által érintett vidéki területeken élnek.

Afganisztánban súlyos humanitárius válság alakult ki az évtizedek óta tartó konfliktusok, a bizonytalan helyzet, valamint a természeti katasztrófák következményeként. Ezen okok miatt az ázsiai országban több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, problémát jelent továbbá az élelmiszerhiány, valamint az egyre nehezebbé váló megélhetés.

A címlapfotó illusztráció.