Inserra: Az évszázad meghatározó problémája a migrációs kihívás

 

A Heritage Foundation migrációs és belbiztonsági kutatója az M1-nek adott exkluzív interjúban elmondta, szerinte a fizikai határzár helyett a jogrendszert kellene tökéletesre fejleszteni, ugyanis azzal sokkal láthatóbb eredményt lehetne elérni, mint hogy a határoknál megállítják a bevándorlókat.

A jelenlegi migrációs kihívás az egyik meghatározó problémája lesz az évszázadnak – jelentette ki az M1-nek adott exkluzív interjúban a Heritage Foundation migrációs és belbiztonsági kutatója. Mint mondta, az Egyesült Államok esetében elmondható, hogy több ezer illegális bevándorló lépi át a határt naponta, ami nagy gondot jelent.

„Ki kell találni, hogyan lehet kezelni ezt a helyzetet, és ha megoldást találtunk, azt meg kell osztani mindenkivel, aki hasonló cipőben jár” – fogalmazott.

Fizikai helyett jogi határzár

A kutató néhány cikkében úgy fogalmazott, a fizikai határzár helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a jogi határzárra. Inserra elmondta, a fizikai határzár segít lelassítani az illegális bevándorlókat, ugyanakkor a fontos kérdés az, hogy mi történik akkor, ha elkapják őket. Hiszen az elfogásuk után megfelelő jogi kereteket, illetve eljárásrendet kell kialakítani.

Mint mondta, az Egyesült Államokban a jogi berendezkedés gyakran arra ad lehetőséget, hogy elengedjék az illegális bevándorlókat az országban, végül soha többet nem látják őket viszont. A jogrendszerben számos joghézag alakult ki, amelyeket kihasználják a bevándorlók – hangsúlyozta a kutató.

Hozzátette: minden országnak magának kell eldöntenie azt, hogy beenged-e országa területére illegális bevándorlókat, vagy sem.

Biztonság és bevándorlás

David Inserra szerint látható, hogy bizonyos csoportok a bevándorlás területén dolgoznak, embercsempészek, valamint az illegális bevándorlást segítők. „Komoly biztonsági kockázatot vállalunk, amikor megengedjük ezeknek az embereknek, hogy folytassák tevékenységeiket – mondta.

Meg kell állítani ezeket a csoportokat, tevékenységeiket pedig vissza kell szorítani – tette hozzá a kutató.