Elítélte Szíria a Golán-fennsík hovatartozásának amerikai elismerését

 

A szíriai kormány pénteken elítélte a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismeréséről előző nap tett amerikai bejelentést, egyben leszögezte, hogy Damaszkusz eltökélt szándéka minden lehetséges eszközzel visszaszerezni a területet.

A szíriai állami hírügynökség által pénteken ismertetett nyilatkozatban a damaszkuszi külügyminisztérium egy illetékese úgy vélekedett, az Egyesült Államok vakon részrehajló Izrael iránt, ami nem változtat a valóságon, amely szerint a Golán-fennsík Szíriáé, arab volt és lesz.

A szíriai nemzet ezek után még eltökéltebb lesz arra, hogy minden lehetséges eszköz bevetésével felszabadítsa a szíriai nemzeti területnek ezt az értékes darabját – tartalmazta a dokumentum.

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitter internetes közösségi oldalon közölte: ötvenkét év után elérkezett az idő arra, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és az egész térség számára.

A címlapfotó illusztráció (Izraeli katonák a Golán-fennsíkon Fotó: MTI/EPA Fotó).