Több mecsetet is megrongáltak Birminghamben

 

Öt mecsetet rongáltak meg csütörtökre virradó éjjel a közép-angliai Birmingham városában – közölte a helyi rendőrség.

A hatóságok szerint különleges nyomozók és a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó illetékesek vizsgálják az ügyet. A rendőrséget csütörtökön, a korai reggeli órákban riasztották, amikor arról érkezett bejelentés, hogy egy férfi egy mecset ablakait kalapáccsal törte be.

Az új-zálamdi Christchurchben két mecset ellen elkövetett merénylet óta a közép-angliai rendőrség az eddigieknél is fokozottabban ügyel a mecsetek, templomok és imahelyek biztonságára. A hatóságok szerint egyelőre nem tudni, mi volt az éjszaka történt támadások indítéka.

Sajid Javid brit belügyminiszter „rendkívül aggasztónak” nevezte a Birminghamben történteket. A Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében elítélte  a gyűlölet minden formáját, utalva arra, hogy annak nincs helye a társadalomban.

A The Guardian című brit napilapban a hét elején több mint 350 muszlim vezető, tudós és imám intézett felhívást a nyugati kormányokhoz és médiumokhoz, hogy tegyenek többet a „rendszerszintű és intézményesített” iszlamofóbia ellen.

Új-Zélandon március 15-én követett el egy ausztrál állampolgárságú férfi terrortámadást két mecset ellen; a lövöldözésben 50 hívő halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas manifesztunot tett közzé, amelyben a többi között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A címlapfotó illusztráció.