Azonosították az új-zélandi terrortámadás összes halálos áldozatát

 

A hatóságok azonosították a múlt heti christchurchi terrortámadás mind az ötven halálos áldozatát – jelentette be Mike Bush új-zélandi rendőrfőnök csütörtökön.

A gyászoló családtagok most már eltemethetik szeretteiket. Hozzátette, hogy az azonosításban több mint 120 ember, többek között rendőrök, katonai kórboncnokok és törvényszéki fogorvosok vettek részt.

A héten már több holttestet azonosítottak, szerdán pedig már a temetések is elkezdődtek, az iszlám vallás előírásai szerint ugyanis a halottakat a lehető leghamarabb a földbe kell helyezni.

Illetékesek szerint a félszáz áldozat nagy részét Christchurchben temetik majd el, míg más áldozatok holttestét szülőhazájukba szállítják a hozzátartozók.

Ugyancsak csütörtökön Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya még a héten betilt minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert, válaszul arra, hogy terrortámadás elkövetője ilyen fegyverekkel gyilkolt.

A március 15-én elkövetett christchurchi terrortámadás ausztrál állampolgárságú elkövetője két mecsetben lövöldözött, a merényletben ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes hírnév utáni vágyát nyilvánvalóvá tette, hogy néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben leszögezte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, és tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Új-Zélandon hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sok bevándorló például Pakisztánból és Bangladesből.

A címlapfotó illusztráció.