A lengyel kormánypárt és a spanyol Vox együttműködne az EP-ben

 

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) és a növekvő népszerűségnek örvendő spanyol jobboldali párt, a Vox együttműködésre számít az Európai Parlamenti (EP) választások után – közölte a PiS szóvivője, miután a két tömörülés elnökei szerdán Varsóban egyeztettek.

A Vox vezetője, Santiago Abascala szerdán a PiS varsói székhelyében találkozott a PiS elnökével, Jaroslaw Kaczynskival. A találkozás „az EP-választások utáni jó együttműködés előjele volt”, mindkét fél „reményét fejezte ki a választás utáni együttműködést illetően” – mondta el a PAP lengyel hírügynökségnek a tárgyalást követően Beata Mazurek, a PiS szóvivője és egyik EP-képviselői jelöltje.

Kiemelte: mindkét tömörülés célja az EU „alapos megreformálása”. A PiS-hez hasonlóan a Vox is a tagállamok erős szerepvállalása mellett áll ki, ellenzi Brüsszel hatáskörének kiterjesztést, valamint a tömeges bevándorlást is – fejtette ki Mazurek.

Aláhúzta: a Vox a keresztény értékekre is hivatkozik. „Ezért együtt lépünk majd fel az EU keresztény gyökereihez való visszatérés mellett, és támogatjuk a hagyományos családmodell megszilárdítását” – jelentette ki Mazurek. Rámutatott: a Vox egyre nagyobb támogatottságra tesz szert Spanyolországban.

Felmérések szerint a Vox 12-14 százalékos  támogatottsággal rendelkezik az április 28-án esedékes spanyol parlamenti választás előtt, és akár 8 mandátumot is szerezhet a májusi EP-választáson. Az Abascalával folytatott tárgyaláson szintén részt vevő Ryszard Legutko, a PiS EP-képviselője szerint a lengyel kormánypárt elnöke még az Olasz Testvérek párttal is egyeztetni fog.

A mintegy 7-8 százalékos támogatottsággal rendelkező olasz tömörülés érdeklődik a PiS részvételével alakított EP-frakció, az Európai Reformerek és Konzervatívok tagsága iránt. Kaczynski januárban az olasz Liga elnökét, Matteo Salvini kormányfőhelyettest is fogadta Varsóban. Salvini akkor egy „olasz-lengyel tengely” alakítását helyezte kilátásba, a PiS nem foglalt egyértelmű állást ez ügyben.