A holland miniszterelnök meglátogatta az utrechti lövöldözés súlyos sebesültjeit

 

Meglátogatta kedden az utrechti lövöldözés három súlyos sebesültjét Mark Rutte holland miniszterelnök. Eközben a törvényhozásban ellenzéki pártok magyarázatokat követeltek a kormánytól a történtekkel kapcsolatban.

A holland parlament kedd délután vitázott az incidensről, az ellenzéki pártok pedig magyarázatot követeltek a kormánytól azzal kapcsolatban: hogyan lehetséges, hogy a lövöldözés fő gyanúsítottja, a 37 éves, török származású Gökmen Tanis szabadlábon volt „büntetett előélete ellenére”.

„A rendőrségnek és az ügyészségnek meg kell osztania a rendelkezésére álló valamennyi információt” – mondta a szélsőjobboldali Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, aki egyúttal Ferdinand Grapperhaus holland igazságügyi miniszter lemondását követelte az ügy körüli növekvő zűrzavar miatt.

Az ügyészség szerint Tanis hét hetet töltött börtönben januártól szexuális erőszak ügye miatt, amelyet egy olyan nő ellen követett el, akivel korábban kapcsolatban volt. A férfi ígéretet tett arra, hogy együttműködik a rendőrséggel a nyomozás során ebben az ügyben, és engedélyezte, hogy személyiségi tesztet végezzenek el rajta pszichológusok. A bírók így jóváhagyták ideiglenes szabadlábra helyezését az ítélet kihirdetéséig.

A holland rendőrség keddi közlése szerint komoly jelek utalnak arra, hogy terrorista indíttatásból végrehajtott támadás volt az előző napi, három halottal járó lövöldözés, amelyet egy utrechti villamoson követtek el. A nyomozást végző hatóságok közölték: a feltételezést erősíti az elkövetés módja, valamint egy levél feljegyzései, amelyet a gyanúsított bérelt autójában találtak.

A holland sajtó úgy tudja, az elkövető a bérelt autót meneküléshez akarta használni egy tervezett támadás végrehajtása esetén. Az autóban talált idegen nyelvű szövegben Allah neve szerepelt nagybetűkkel.

Egyelőre sok a kérdés és a feltételezés az indítékot illetően, ezért más lehetséges motivációt sem zárnak ki – mondták a hatóságok. Az utrechti ügyészség szerint lehetséges az is, hogy a lövöldözés “családi okok” miatt történt.