Szigoríthatják a fegyvertörvényt Új-Zélandon a terrortámadás után

 

Az új-zélandi kormány elvi megállapodásra jutott a fegyvertörvény módosításáról, amelyet egy héten belül nyilvánosságra hoznak – közölte Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hétfőn, az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi mészárlás után.

Ardern aláhúzta, hogy a módosítások nem érintik a vidéki közösségeket, és egyúttal arra biztatta a fegyvertulajdonosokat, hogy adják le lőfegyvereiket a rendőrségnek.

A kormányfő hozzátette: megvizsgálják a pénteki támadáshoz vezető eseményeket, illetve azt, hogy tehettek-e volna bármit az állami szervek a tömeggyilkosság elkerülése érdekében.

A mészárlás gyanúsítottja legálisan vette fegyverét

Ardern korábban rámutatott, hogy a mészárlás gyanúsítottjának volt fegyverviselési engedélye, és a terrorcselekményhez használt fegyvereit a jelek szerint legális úton szerezte be. További jogi problémának nevezte, hogy a támadáshoz használt fegyvereket az elkövető átalakította. A miniszterelnök a mészárlást követően az automata fegyverek betiltása mellett foglalt állást.

Új-Zéland 5 milliós lakossága a becslések szerint összesen 1,5 millió lőfegyverrel rendelkezik. Hivatalos adatok szerint a 2017-ben fegyverengedélyért folyamodók több mint 99 százalékának elfogadták kérvényét.
A szomszédos Ausztráliában a világ legszigorúbb fegyvertörvényeinek egyike lépett életbe az 1996-os Port Arthur-i vérengzést követően, amelyben egy magányos támadó 35 emberrel végzett egy félautomata AR-15-ös gépkarabéllyal, amilyet a christchurchi merénylő is használt. Ausztrália az eseményt követően betiltotta a félautomata lőfegyvereket, szigorított a fegyverbirtoklás szabályain, és országos amnesztiát hirdetett, amelynek során tízezrek adták le fegyvereiket.

Christchurch, 2019. március 16. Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 49-en életüket vesztették, 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A 28 éves ausztrál Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt emeltek vádat. A fegyvertartási engedéllyel bíró férfi öt lőfegyvert használt a vérengzéshez. MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján (Fotó: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter)

Online rendelt

Az új-zélandi Gun City fegyveráruház tulajdonosa, David Tipple hétfőn közölte, hogy a két mecsetben elkövetett vérengzés gyanúsítottja 2017 decembere és 2018 márciusa között az áruházuktól online vásárolt négy lőfegyvert és lőszereket, de a mészárláshoz használt fegyvert nem tőlük szerezte be. Tipple hozzátette, hogy a későbbi tömeggyilkos a rendőrség által ellenőrzött, e-mailes megrendelési folyamat után juthatott csak hozzá a fegyverekhez. A fehér felsőbbrendűség eszméit követő férfi pénteken két mecsetben ötven imádkozó muszlimmal végzett, ötvenet pedig megsebesített. Tettét élőben közvetítette az interneten.

Az új-zélandi média szerint a 28 éves ausztrál férfi saját magát fogja védeni pere során. Szakértők attól tartanak, hogy a férfi eszméi terjesztésére használhatja fel a bírósági tárgyalásokat. A következő meghallgatása április 5-én lesz.

A helyi rendőrség – amelynek 250 szakértője dolgozik az ügyön – úgy tudja, hogy az ausztrál férfi egyedül követte el tettét. Egy 18 éves fiatal ellen hétfőn vádat emeltek, mert megosztotta a merénylő felvételét, és „célpont bemérve” felirattal képet tett közzé az egyik mecsetről – értesült a The New Zealand Herald című napilap. A pénteken őrizetbe vett tizenévesnek a rendőrség szerint nem volt köze a támadáshoz.

Támogatást kapnak az ausztrál vallási helyek biztonságuk növeléséhez

Ötvenöt millió ausztrál dollár (mintegy 11 milliárd forint) támogatást nyújt az ausztrál kormány az országban lévő vallási helyek biztonságának növeléséhez az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadást követően – jelentette be hétfőn Scott Morrison kormányfő.

A politikus az ausztrál-izraeli kereskedelmi kamara ülésén azt mondta, a pénzből elsősorban a vallási iskolák, imahelyek és vallási gyülekezetek részesülnek. Ebből biztonsági megfigyelő kamerákat telepítenek, forgalomkorlátozó oszlopokat, kerítéseket emelnek, továbbá biztonsági- és hangosbeszélő rendszereket telepítenek.

Kifejtette, hogy a korábban hozott hasonló jellegű intézkedésekkel összhangban a cél az, hogy megvédjék az ausztrálok biztonságát.

A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. A tettes ausztrál állampolgár.

Morrison a történteket szélsőjobboldali terrorcselekménynek minősítette.