Spöttle: Aljas módot választott az utrechti lövöldöző

 

Hollandiában több helyen is lövöldözés volt, jelenleg három halálos áldozatról szólnak a hírek, több sebesült is van a helyszínen. A külföldi hírek szerint azonban a hatóságok sem rendelkeznek pontos információkkal az elkövetőről és a körülményekről.

Hétfőn lövöldözés történt a hollandiai Utrechtben. Az eddigi információk szerint három ember életét veszítette, többen megsérültek. Az eset kapcsán Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, a külföldi hírek szerint az elkövető férfi egy piros autóval menekült el a helyszínről, amelyet a hatóságok később megtaláltak, a járművet átvizsgálják ujjlenyomatok után kutatva.

A rendőrség figyelmeztette a lakosságot arra, hogy amennyiben tehetik, maradjanak házaikba. A figyelmeztetés célja, hogy a hatóságok meggátolják az elkövetőt abban, hogy újabb áldozatokat szedjen – fogalmazott az elemző.

Mint mondta, a tettest lehetőség szerint élve kell elfogni, mert akkor még kihallgatható lehet. A legfontosabb a lakosság védelme – tette hozzá Spöttle.

Az elsődleges hírek szerint a férfi egy villamoson kezdett lövöldözésbe, előtte vélhetően hosszú percekig utazott együtt áldozatával. Az elemző szerint az egyik legaljasabb módszert választotta az elkövető, ugyanis egy zárt térben kezdett mészárlásba, az emberek behatároltan tudnak menekülni vagy fedezéket keresni. Az elkövetőnek több perce is volt tehát arra, hogy „kiválassza” a célpontjait – magyarázta Georg Spöttle.

Hozzátette: csak a szerencsének köszönhető, hogy nincs több áldozata a támadásnak.