Elfogták a három halottal járó utrechti lövöldözés gyanúsítottját

 

A holland hatóságok esti bejelentése szerint elfogták a hétfői utrechti lövöldözés gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített.

„Értesítettek bennünket, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vették” – közölte Rob van Bree utrechti rendőrfőnök sajtótájékoztatóján.

Családi okok is állhatnak a háttérben

Órákkal a lövöldözés után sem lehetett biztosan tudni, hogy Gokmen Tanis miért követte el a tettét.

A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot. Egy utrechti ügyész szerint ugyanakkor valószínűleg családi okok miatt történt a lövöldözés.  Ezt erősítette meg az Anadolu török állami hírügynökség jelentése is, amely a lövöldöző rokonaira hivatkozva azt közölte, hogy a férfi egy rokonára lőtt rá a villamoson.

„Ha ez történt, meg kell büntetni” – mondta a DHA török hírügynökségnek Mehmet Tanis, a 11 éve Hollandiában élő gyanúsított apja, aki elmondása szerint nem tart kapcsolatot a fiával.

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy a török hírszerzés vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a támadásnak személyes okai voltak vagy terrorcselekmény történt.

Hétfői közleményében a török külügyminisztérium határozottan elítélte a támadást, „tekintet nélkül az elkövető személyazonosságára, illetve tettének indítékára”.

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A villamoson elkövetett merényletben három ember életét vesztette és kilencen megsebesültek. A támadó elmenekült. A hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, a tartományban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén március 18-án. A villamoson elkövetett merényletben három ember életét vesztette és öten megsebesültek (Fotó: MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen)

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

A délelőtti órákban történt lövöldözés után a terrorellenes hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Utrecht tartományban, amelyet a férfi elfogása után 4-es fokozatúra csökkentettek. Fokozták a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a fontosabb épületeknél országszerte, így a mecsetekben is. A városháza azt tanácsolta az iskoláknak, hogy zárjanak be, a lakosoknak pedig, hogy ne hagyják el házaikat.

Mark Rutte válságtanácskozást hívott össze közvetlenül az incidens után, amely három nappal az új-zélandi Chrischurch két mecsetében elkövetett, 50 emberéletet követelő lövöldözés után törént.

„Országunkat megrázta az utrechti támadás. Nem zárhatjuk ki a terrorista indítékot” – mondta a kormányfő.

Jan van Zanen, Utrecht polgármestere arról tájékoztatott, hogy a támadásban három ember meghalt, kilenc pedig megsebesült, közülük három súlyosan. A rendőrség később ötre módosította a sebesültek számát.

Korábban is volt dolga a rendőrséggel

Tanis rovásán számos bűncselekmény szerepel, rablástól nemi erőszakon át emberölési kísérletig – közölte a rendőrség.

A lövöldözés Kanaleneiland elővárosi lakónegyedben történt, ahol sok bevándorló él.

Daan Molenaar, aki a villamos elején ült, a NOS holland műsorközlőnek azt mondta: nem hitte, hogy terrortámadás történt. „Az első dolog, amit gondoltam, az volt, hogy bosszúállás szemtanúja vagyok, vagy valami őrült hadonászik egy pisztollyal”.

Utrecht utcáin kisebb volt a forgalom a szokásosnál, a mecsetek zárva tartottak.

Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén március 18-án. A llövöldözésben többen megsebesültek (Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)

Hollandiában ritkák az ilyen támadások

Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkétezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek.

A 2018. évi helyhatósági választásokon a Baloldali Zöldek (GroenLinks) győztek. Ugyanakkor most első ízben a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is bekerült a városi tanácsba.

Hollandiában, amelyet támogatásáról biztosított többek között Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió is, viszonylag ritkán fordulnak elő az elmúlt években a szomszédos országokra lesújtó merényletekhez hasonló támadások.

Egy Németországban lakó 19 éves afgán augusztusban késsel megsebesített két amerikai turistát az amszterdami főpályaudvaron, mielőtt a rendőrök meglőtték.

Az előzményekről itt olvashat.