Magyarországon is megfordult az új-zélandi lövöldöző

 

Még mindig a pénteki terrortámadás utáni sokk hatása alatt van Új-Zéland. A legfrissebb rendőrségi hírek szerint a 28 éves támadó – aki két mecsetben összesen 49 emberrel végzett – valószínűleg folytatni akarta az ámokfutást, a kocsija ugyanis tele volt fegyverekkel. Mostanra az is kiderült, hogy a merénylet előtt Magyarországon is járt – hangzott el az M1 Híradójában.

Virágokkal és gyertyákkal emlékeztek Christchurch lakói a pénteki terrortámadás áldozataira. Két mecsetben egy vagy több támadó tüzet nyitott az imádkozó hívőkre, és 49 embert meggyilkolt.

A merényletek fő gyanúsítottját, a 28 éves Brenton Tarrantot szombaton megbilincselve vezették a christchurchi körzeti bíróságra. Az ausztráliai férfi ellen tömeggyilkosságért emeltek vádat. A fehér pólót viselő Tarrant közömbösen hallgatott, amikor a bíró közölte vele, hogy továbbra is őrizetben marad és óvadék ellenében sem helyezik szabadlábra. Legközelebb április ötödikén áll ismét a bírák elé.

Az új-zélandi rendőrség az első riasztás után 36 percen belül elfogta a támadót, és két másik gyanúsítottat is letartóztattak. Egyikük neve sem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. Az új-zélandi kormányfő szerint Tarrant kocsija tele volt fegyverekkel, feltételezése szerint folytatni akarta az ámokfutást

Az új-zélandi rendőrség Tarrant feltételezett otthonát is átkutatta. A korábbi fitneszoktató mintegy 360 km-re Christchurchtől, a tengerparti Dunedinben lakott. Az új-zélandi kormányfő szerint csak elvétve tartózkodott a szigeten.

Egyes hírek szerint bejárta szinte az egész világot. 2016-ban egy biztonsági kamera rögzítette az isztambuli Atatürk repülőtéren Brenton Tarrantot. 2018 novemberében turistaként Bulgáriában is járt, onnan repülőgéppel Bukarestbe utazott, majd állítólag egy bérelt autóval Magyarországra látogatott.

A támadás előtt egy 74 oldalas kiáltványt tett közzé Ebben leszögezte, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Szerinte a Nyugat hanyatlását, az európai kultúra végét részben a muszlim bevándorlók által végrehajtott erőszakos népességcsere okozza. Fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az egyik tárra a törökök ellen harcoló Hunyadi János, egy másikra pedig a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is bevéste.

Chrisrtchurben még tart az áldozatok azonosítása. Egyelőre csak egy 71 éves afganisztáni származású férfi nevét hozták nyilvánosságra. A halottak között bangladesi, indonéziai és indiai állampolgárok is vannak.

A városban fokozott biztonsági készültség van érvényben. Ausztráliában és Új-Zélandon félárbocra eresztették a zászlókat. Új-Zélandon, ahol a több mint 4 milliós lakosság egy százaléka muszlim, az összes mecset zárva van.

A TEK együttműködik az elkövetővel kapcsolatos vizsgálatokban 

A Terrorelhárítási Központ szombaton közölte az MTI-vel, együttműködik az előző napi új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében.

A 49 halálos áldozattal és csaknem ugyanennyi sebesülttel járó merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

A bolgár hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.

Szombaton Reccep Tayyip Erdogan török államfő is bejelentette, hogy az ottani hatóságok is vizsgálódnak az ügyben. A TRT török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban.

Ugyancsak szombaton a horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult, 2016 év végén, 2017 elején.

A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.