Miért végzi ennyi termék a szemetesben?

 

Magyarországon március 15-e az 1848-as forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepe, így kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy a világ mást is ünnepel ezen a napon. A fogyasztói jogok védelmét elsőként John F. Keneddy fogalmazta meg 1962. március 15-én, azóta is ezen a napon tartjuk a Fogyasztók Világnapját.

Kennedy négy alapvető fogyasztói jogot fogalmazott meg: a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jogot – hangzott el az M1 Világ című műsorában. Bár napjainkban már nyolc alapvető fogyasztóvédelmi jogot tartunk számon, ezek biztosítanak alapot a Fogyasztóvédelmi Világszervezet és a Magyarországon is működő fogyasztóvédelmi szervezetek munkájának.

A négy alapvető jog mellé bekerült az alapvető szükségletek biztosításához való jog, az oktatáshoz való jog, a kártérítéshez való jog, illetve a biztonságos élethez való jog – nyilatkozta Dr. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

Konferenciák, tájékoztató előadások

A Fogyasztók Világnapján a fogyasztóvédelmi szervezetek világszerte konferenciákat tartanak, ahol stratégiákat dolgoznak ki a fogyasztóvédelmi jogok ismertetésére és betartására. Stephanie Newton, a Pénzügyi Reklamációkat Kezelő Társaság munkatársa szerint jó lehetőség az emberek számára az, hogy tájékoztató konferenciákon és előadásokon vehetnek részt.

Itt különböző kérdésekről beszélhetnek, problémamegoldási lehetőségekről hallhatnak, így ki tud alakulni egyfajta fogyasztói hálózat – tette hozzá Stephanie Newton.

Sok termék a kukában végzi

Napjaink egyik fontos fogyasztóvédelmi kérdése a termékek javíttatásához szükséges alkatrészek biztosítása. Erre egyrészt fogyasztóvédelmi, másrészt környezetvédelmi szempontból is égető szükség lenne, hiszen sok termék azért végzi kukában, mert a meghibásodás javításához nem áll rendelkezésre alkatrész.

A kötelező alkatrész-ellátás kérdésköre újra felvetődött téma lett – mondta Dr. Kispál Edit. Mint mondta, jelenleg nincs olyan szabály, amely alapján kötelező lenne műszaki cikkekhez bizonyos idő túl alkatrészt biztosítani, ami egyébként a jótállás és szavatosság ideje alatt kötelező.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ROLF VENNENBERND)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ROLF VENNENBERND)

Hiányosak az ismereteink

Magyarországon korábban érvényben volt egy jogszabály, mely kötelezte a gyártókat arra, hogy nyolc évig biztosítsák a termékekhez szükséges alkatrészeket. Az Európai Unióban azonban nincs ilyen szabály, bár már felmerült, hogy szükség lehet hasonló rendeletre.

A Fogyasztók Világnapjának legfontosabb célja a szakmai kérdések kidolgozásán kívül a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása, hiszen a vásárlók ismeretei sok esetben meglehetősen hiányosak.

A fogyasztók jogvédelme mellett szintén fontos a tudatosság kérdése: a megnövekedett választék egyre nehezebbé teszi a vásárlók számára, hogy a számukra legmegfelelőbb, legjobb minőségű, és legkedvezőbb árú terméket válasszák.

A címlapfotó illusztráció.