„Bombaciklon” tombol az Egyesült Államokban

 

Úgynevezett „bombaciklon” tombol az Egyesült Államok középnyugati régiójában. Elképesztő hóvihar és erős szél csapott le a térségre, egymást érték a balesetek és a közlekedés is akadozott. Európát sem kímélte a szél, Németországban tornádó volt egy kisvárosban, a brit szigeteknél pedig hatalmasak a hullámok. Ennek egyedül a helyi szörfverseny indulói örültek – hangzott el az M1 Híradójában.

Mindent beborított a hó az Egyesült Államokbeli Coloradóban. Úgynevezett „bombaciklon” csapott le az ország középnyugati régiójára. A ritka időjárási jelenség dermesztő hideggel, orkán erejű széllökésekkel és hóviharral jár.

A rossz látási viszonyok miatt rengeteg baleset történt az utakon, az egyikben egy közlekedési rendőr is életét vesztette. Az 52 éves tiszt éppen egy bajbajutott sofőrnek segített volna az autópályán, amikor egy arra száguldó kocsi elgázolta. A szélsőséges időjárás miatt a coloradói kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését is, hogy kimentsék a sztrádákon rekedt autósokat.


Komoly fennakadások a légi közlekedésben

A légi közlekedésben is komoly fennakadásokat okozott az időjárás. A denveri nemzetközi repülőtéren 150 kilométer/órás széllökéseket mértek, ezért egy időre az összes kifutópályát lezárták. Szerda reggel óta több, mint 2000 járatot töröltek.

Texasban is ítéletidő tombolt, de ott nem hóvihar, hanem zivatar formájában. Az óriási erejű szél egy mobilotthont is felborított, a ház egy autóra dőlt rá. A ház lakója megsérült – közölte az M1 Híradója.

A pusztító szél Európát sem kerülte el

Németország nyugati részén tornádó söpört végig egy kisvároson, öten megsérültek, néhány házban pedig jelentős károk keletkeztek.

A brit szigetekre pedig a Gareth nevű vihar csapott le, rengeteg csapadékkal és erős széllel. Az ítéletidő néhány településen áradásokat, máshol kisebb áramkimaradásokat okozott, de komolyabb károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

A különösen zord időjárás egyáltalán nem kedvez a brit haditengerészet leendő navigációs tisztjeinek. A kadétokat ezen a héten tanítják be élesben egy fregatton, de a hajó a felkorbácsolt hatalmas hullámoktól szinte csak hánykolódik a tengeren.

Egy elkóborolt kutyát is megmentettek

A brit parti őrség rutin gyakorlatát is megzavarta a vihar. Az egységek helikopterről kémlelték a tájat Északkelet-Skóciában, amikor a hegyoldalon egy elkóborolt kutyára bukkantak. A mentőcsapat végül kiemelte a kihűlt és láthatóan ijedt állatot. Mint kiderült, két napja a szélvihar miatt szökött el otthonról. Azóta már teljesen jól van és visszatérhetett gazdájához.

A világ legveszélyesebbként meghirdetett szörfversenyére viszont éppen ideális körülményeket teremtett a Gareth. Az ír partoknál a mintegy 130 kilométer/órás széllökések és méteres hullámoknak köszönhetően az extrém sportolók látványos trükkökkel kápráztatták el a zsűrit.

A versenynek egyébként nincsen előre elfogadott menetrendje, a hullámlovagok csak az év eleji, 10-es erősségű szélviharokban mérik össze erejüket. A mostani volt 2016 óta az első futam.