Vonzó bevételi forrás a kiberbűnőzés

 

Észak-koreai hackerek az elmúlt öt évben mintegy 670 millió dollárnyi bevételt „termeltek” a phenjani rezsim számára – derült ki egy ENSZ jelentésből. Minden idők legnagyobb „bankrablása” is az észak-koreai számítógépes bűnözőkhöz köthető, de az elmúlt években a bitcointőzsdék elleni támadások hoztak nagy profitot.

Csaknem négy éve óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, hogy számítógépes bűnözők leemeltek 81 millió dollárt a bangladesi központi bankból. A kibertámadást észak-korai hackerekhez kötik, akik állami megbízást teljesítettek.

A hackerek feltörték a bank fizetési rendszerét, és a kódokkal a bangladesi jegybank Amerikában vezetett számlájáról egyszerűen átutalták a pénzt – írta a Forbes.

Tavaly az indiai Cosmos Bank, idén pedig a Bank of China ATM hálózatát csapolták meg.

A kriptovaluták megjelenése újabb vonzó célpontot jelentett az állami fennhatóság alatt működő csoportoknak. A kiberbiztonsággal foglalkozó Group-IB becslése szerint a kriptopénztőzsdék ellen intézett támadások kétharmada mögött Phenjan állt. Összesen 571 millió dollár értékben szereztek virtuális pénzt ily módon.

Az észak-koreai kommunista rezsim által támogatott hackerek törték fel 2014-ben a Sony informatikai rendszerét, és hoztak nyilvánosságra bizalmas dokumentumokat.