Több ország is megtiltotta a Boeing 737 MAX 8 típusú utasszállítók közlekedését

 

Ausztrália és Dél-Korea után több európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország is csatlakozott kedden azokhoz az országokhoz, amelyeknek hatóságai nem engedik repülni a Boeing 737 MAX 8 típusú utasszállító gépeket.

A tiltások oka, hogy az etióp légitársaság egyik gépének vasárnapi, illetve a Lion Air indonéz légitársaság egy járatának tavaly októberi katasztrófája nyomán kérdések merültek fel a típus biztonságát illetően. A Boeing továbbra is biztonságosnak ítéli a gépet.

Előzőleg már több más ország is tilalmat rendelt el a típusra, bár egyik szerencsétlenség okát sem sikerült eddig tisztázni.

 

2018. december 15-én a kelet-kínai Csöcsiang tartományban fekvő Csousan repülőterén készített kép, amelyen az Air China légitársaság első Boeing 737 Max 8-as repülőgépét köszöntik (Fotó: MTI/EPA)

2018. december 15-én a kelet-kínai Csöcsiang tartományban fekvő Csousan repülőterén készített kép, amelyen az Air China légitársaság első Boeing 737 Max 8-as repülőgépét köszöntik (Fotó: MTI/EPA)

Kitiltják a légterekből

A típus repülési tilalmáról korábban Etiópia, Indonézia, Kína, Mexikó, Szingapúr, Dél-Afrika, Argentína és a Kajmán-szigetek döntött. Kedd délután a brit, a német, az ír, a francia, a norvég, a holland és az osztrák légügyi hatóság is a közösségi médiában közölte: kitiltja országa légteréből a Boeing 737 MAX-okat, így azok sem induló, sem érkező, sem átrepülő járatot nem teljesíthetnek. Több légitársaság gépét út közben érte a hír, a Turkish Airelines és a Norwegian gépei visszafordultak a kiinduló repülőtérre.

A Norwegian Air Shuttle, illetve az Icelandair a hírekre reagálva közölte, további intézkedésig elővigyázatosságból nem adja forgalomba a 737 MAX-okat.

A gyártó biztonságosnak találja a típust

A Boeing az európai országok kitiltása után az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, tiszteletben tartják a döntést, de mivel az amerikai hatóságok továbbra is biztonságosnak ítélik a típust, ezért nem kényszeríti földre a MAX-okat. Jelezték, hogy a repülésirányító szoftverhez heteken belül frissítést adnak ki.

India szigorú biztonsági előírásokkal, de szintén engedi repülni a gépeket, és kedden az egyesült arab emírségekbeli FlyDubai is bejelentette, hogy az amerikai légügyi hatóság ajánlásának áttekintése után újra repülhetnek Boeing 737 Max 8-as és 9-es típusú gépei.

Sem fogadás, sem indítás nincs bizonyos országokban

Az ausztrál polgári repülési hatóság (CASA) kedden jelentette be az ideiglenes repülési tilalmat a Boeing 737 MAX 8-as típusú repülőgépekre. Egyetlen ausztrál légitársaság sem üzemeltet ilyen típusú gépet, így a döntés egyedül a két ilyen géppel rendelkező, ausztráliai járatokat is teljesítő Fiji Airways légitársaságot érinti. Az Ausztráliába szintén járatokat indító szingapúri SilkAir már korábban döntött ilyen gépeinek repülési tilalmáról.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint a dél-koreai Eastar Jet fapados légitársaság ugyancsak leállította ideiglenesen két Boeing 737 Max 8-asát.

Az Aeromexico mexikói légitársaság hat Boeing 737 Max 8-as gépe a vizsgálatok lezárultáig ugyancsak nem repülhet.

Bejrút, 2019. március 10. 2010. január 25-én Bejrútban készített kép az Ethiopian Airlines etióp légitársaság egyik repülőgépéről. A társaság egyik, az etióp fővárosból, Addisz-Abebából Nairobiba közlekedő Boeing 737-es gépe feltehetőleg 157 emberrel a fedélzetén Addisz-Babától mintegy 60 kilométerre lezuhant 2019. március 10-én. MTI/AP/Ben Curtis

2010. január 25-én Bejrútban készített kép az Ethiopian Airlines etióp légitársaság egyik repülőgépéről (Fotó: MTI/AP/Ben Curtis)

Az argentin pilóták egyesülte azt tanácsolta tagjainak, hogy ne vezessék a Aerolineas Argentina flottájába tartozó öt ilyen típus egyikét sem, amíg biztonságos működésük nem garantált. Az Aerolineas Argentina időközben bejelentette, nem engedi a gépeket felszállni.

Malajzia, Szingapúr és Omán szintén bejelentette, hogy nem fogad és nem indít ilyen gépeket.

Felszállás után zuhant le az etióp gép

Az etióp légitársaság, a kínai polgári légiforgalmi hatóság és a Cayman Airways karibi légitársaság hétfőn jelentette be, hogy a szerencsétlenül járt típusból egyelőre egyik sem repülhet. Indonézia is aznap döntött a repülési tilalomról.

Az etióp légitársaság Nairobiba induló Boeing 737 MAX 8-as gépe röviddel felszállás után zuhant le vasárnap Addisz-Abebától 45 kilométerre, Bishoftu település térségében, fedélzetén nyolcfős személyzettel és a több mint 30 országból származó 149 utassal. A szerencsétlenséget senki nem élte túl. Egy azonos típusú gép, amelyet a Lion Air indonéz légitársaság üzemeltetett, tavaly október 29-én a Jávai-tengerbe zuhant, 189 ember halálát okozva.